Viceguvernatorul BNR: România a crescut mai mult decât China și Vestul Europei, ca medie anuală, în 100 de ani

România a crescut, în ultimii 100 de ani, cu un ritm mediu anual mai ridicat decât al țărilor din Vestul Europei, decât al Chinei și decât al Japoniei, arată datele prezentate de Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

„Ritmul mediu anual de creștere a fost de 3,3% pe an. E mult? Este puțin? Depinde cum ne raportăm. La Vestul Europei este mult, Vestul Europei a crescut cu 1,8%. Dacă ne raportăm la colegii din Estul Europei, au crescut cu 1,9% (…). China cu 2,4%, Japonia cu 2,18%. Noi am crescut mai repede, dar aici trebuie făcute două precizări fundamentale: am crescut mai repede, pentru că am plecat de foarte de jos. Dacă ne raportăm la Statele Unite, în 1918, PIB-ul nostru pe locuitor era la 10% din media din Statele Unite, astăzi suntem la 40% din acest nivel. Am recuperat mult”, a precizat Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax.

A doua observație importantă legată de ritmul mare de creștere a economiei față de alte țări și de ce nu suntem la nivelul acestora este că volatilitatea creșterii este foarte mare, de 8,9%, respectiv de aproape trei ori. „Acesta nu este un lucru bun. Am crescut pe medie cu 3,3%, dar media nu este relavantă, pentru că, atunci când am crescut, am crescut accelerat, iar, atunci când am scăzut, am scăzut accelerat. Această volatilitate se menține în toate perioadele istorică – interbelică, postbelică, comunistă. În comparație cu alte țări, avem o volatilitate dublă sau triplă. Normalitatea este ca această volatilitate să fie sub media creșterii”, a subliniat Voinea.

„În pofida acestei evoluții în salturi, România a recuperat o parte din decalajele de dezvoltare față de economiile dezvoltate, dar trebuie spus că această creștere economică a fost extrem de inegală. Deși s-a mai atenuat volatilitatea, vă dau doar câteva exemple. În perioada interbelică, mortalitatea infantilă era de 17 la mie, dublul mediei europene. Astăzi este 0,6 la mie, dar tot este sub medie”, a explicat Voinea.

Acesta a mai dat drept exemplu că, în 2017, România avea 5,1 milioane de săraci, după standardele Băncii Mondiale, care este de 5,5 dolari (12 lei). „Avem aproximativ 40% din săracii Europei, dar înainte să intrăm în Uniunea Europeană aveam 60% din săracii Europei. Emergența s-a produs, se produce. În 100 de ani, am făcut acest salt, de la o economie cu venit scăzut la o economie cu venit mediu, dar rămân multe de rezolvat în interiorul țării, inclusiv disparitățile regionale”, a punctat Voinea.

Declarațiile au fost făcute la evenimentul de lansare a cărții „Un veac de sinceritate. Recuperarea memoriei pierdute a economiei românești: 1918 – 2018”, pe care Liviu Voinea a coordonat-o. La realizarea cărții au participat alți șapte economiști din cadrul BNR: Alexandra Cojocaru, Brîndușa Costache, Veaceslav Grigoraș, Horațiu Lovin, Camelia Neagu, David Orțan și Andrei Tănase.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: