Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

1 Decembrie este data când a început povestea Teatrului Național din Cluj

Teatrul Național din Cluj aniversează, duminică, exact 100 de ani de la primul spectacol al instituției în limba română. În 1 Decembrie 1919, nou înființata companie artistică își deschidea prima stagiune teatrală.

Au fost prezentate două lucrări ale primului director al instituției, Zaharia Bârsan, „Poemul luminii” și „Se face ziuă”, respectiv drama „Răzvan și Vidra”, de Bogdan Petriceicu Hașdeu. Chiar dacă anterior, în primăvara acelui an, Teatrul a mai găzduit o reprezentație în română, a trupei teatrale din București, data de 1 Decembrie rămâne una simbolică pentru instituție.

După cum știm, Teatrul Național este mai vechi de 100 de ani, el a funcționat ca Teatru Maghiar timp de 10 ani, după care, în momentul Marii Uniri, a trecut în subordinea Consiliului Dirigent, a fost preluat și s-a deschis prima stagiune românească la Cluj, în 1919, exact la un an după Marea Unire, însă deja în mai 1919 au avut loc primele reprezentații în limba română, ale trupei din București, unde era și marea actriță Olimpia Bârsan, soția primului director al Teatrului Național, Zaharia Bârsan”, spune directorul adjunct al Teatrului Național din Cluj, Ștefana Pop Curșeu.

Cei 100 de ani de stagiuni teatrale în limba română la Cluj vor fi marcați cu mai multe evenimente programate între 3 și 7 decembrie. Va putea fi vizitată o expoziție care surprinde creația celor mai cunoscuți actori, regizori și scenografi care au contribuit la activitatea Naționalului clujean de-a lungul istoriei sale centenare. După reprezentațiile programate în intervalul amintit, spectatorii vor avea ocazia să discute cu protagoniștii. Manifestările vor culmina cu Noaptea Porților Deschise, organizată sâmbătă, 7 decembrie.

 

Vezi și:

AUDIO | Clujul dezvăluit. Teatrul Național, moștenirea istorică româno-maghiară

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X