120 de teste zilnice pentru Covid-19 se vor face în laboratorul Spitalului de Urgență Cluj

Laboratorul de Testări Genetice – Imogen, din cadrul Spitalului de Urgență Cluj, a început de astăzi să prelucreze primele probe pentru testarea Covid-19.

Echipa din laboraor este pregătită. Peste o săptămână specialiștii speră să poată face 500 de teste pe zi

 

Trei echipamente medicale de tip Real Time PCR vor prelucra între 100 și 120 de probe pe zi, obținute prin extracție manuală.

Două echipamente au fost puse la dispoziție de Universitatea Babeș- Bolyai și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, iar al treilea a fost achiziționat de spital, împreună cu un extractor automat.

Valoarea echipamentelor achiziționate de spital, respectiv aparatul PCR și extractorul automat, se ridică la aproape 950.000 de lei.

Potrivit reprezentanților spitalului, începând cu data de 10 aprilie, când se va livra extractorul automat, laboratorul va putea prelucra aproximativ 500 de probe pe zi, în condițiile în care personalul va lucra între 10 și 12 ore zilnic.

„Rezultatele se pot elibera în 24 de ore de la primirea probei. Testele se efectuează din exudat nazo-faringian, prelucrat cu metoda moleculară”, au arătat medicii de la spital, care au ținut să mulțumească reprezentaților celor două universități și celor care au făcut donații.

Aproape 280.000 de lei s-au strâns din donațiile clujenilor și firmelor, bani care au fost cheltuiți de spital pentru achiziționarea a 3.072 de kituri de detecție și 3.200 de kituri de extracție, necesare testării.

Citește și:

700 de teste Covid-19 pe zi se fac la Cluj. Prefect: „Vrem să testăm cât mai mult personal medical!”

 

Sursa foto: Facebook/Spitalul de Urgență Cluj-Napoca

 

Ne poți asculta și aici: