15 iunie – Noile măsuri de relaxare a restricțiilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Noi măsuri de relaxare se aplică, de luni, 15 iunie. Între acestea se numără redeschiderea mall-urilor (fără spațiile de servire a mesei, a locurilor de joacă și a cinematografelor din interiorul acestora), reluarea activității în sălile de fitness și în centrele de tratament balnear, precum și deschiderea piscinelor exterioare.

(Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj)

 

Din 15 iunie se redeschid sălile de jocuri de noroc și de pariuri, însă nu și cele din incinta marilor centre comerciale. În schimb, afterschool-urile și grădinițele nu se redeschid de astăzi, așa cum se știa zilele trecute. Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că normele sunt încă în pregătire.

Din 15 iunie, se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative), în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Excepțiile de la obligativitatea izolării la venirea din străinătate

Din 15 iunie sunt exceptate de la obligativitatea izolării  persoanele asimptomatice care vin în România din: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, cu două condiții: să fi stat în țara respectivă mai mult de 14 zile sau să fi plecat din România de cel mult 14 zile.

Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

Sunt exceptate de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Ce e permis și ce nu în marile centre comerciale

Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

În interiorul centrelor comerciale, NU se permite:

  • activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.
  • exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor. Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţii.

Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.

Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale (normele nu au apărut însă până în 15 iunie).