15 ventilatoare ATI urmează să ajungă în două spitale clujene implicate în lupta COVID

15 aparate de ventilație mecanică au fost achiziționate de către principalul spital care tratează pacienți COVID la Cluj, cel de Boli Infecțioase, respectiv de Spitalul Municipal Clujana.

La rândul său, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a inițiat încă de la începutul anului cumpărarea a 26 de ventilatoare mecanice, însă acestea nu au fost livrate încă.

“Ventilatoarele pot ajunge în țară într-o săptămână!”

Situația stă diferit în privința celor 15 aparate achiziționate la Clujana și în special la Boli Infecțioase, care pot sosi rapid în țară, potrivit prefectului Mircea Abrudean. Capacitatea ATI de la Boli Infecțioase ar uma să crească, de asemenea, până la 20 de astfel de locuri.

“Se extinde secția de ATI de la Boli Infecțioase, cu încă 11 paturi, se mai finalizează procedurile de achiziție pentru încă 15 ventilatoare, în total, la Boli Infecțioase și Clujana, ele (ventilatoarele, n.red.) fiind disponibile și pot să ajungă în țară într-o săptămână, înțeleg”, ne-a declarat prefectul Mircea Abrudean.

100 de ventilatoare mecanice, în spitalele clujene

În acest moment, spitalele clujene dispun de 200 de paturi ATI, însă doar de 100 de aparate de ventilație mecanică. Cele mai multe locuri de ATI pentru pacienți Covid-19 au fost amenajate la Clinica Medicală 1.

15 pacienți infectați cu noul coronavirus sunt tratați, momentan, în terapie intensivă la Cluj.

 

Ovidiu Cornea