Numărul de cazuri noi de coronavirus este în creștere în județul Cluj. De ieri până astăzi au fost raportate 18 noi îmbolnăviri.
Luni, 155 bolnavi de Covid-19 erau internați în spitalele dedicate din Cluj-Napoca, cei mai mulți dintre ei, 138, fiind din județ.
Tot luni, la ora redactării acestei știri (16.00, n. red), mai erau aproximativ 20 de locuri libere în unitățile medicale care tratează astfel de cazuri.
În aceste condiții, autoritățile pregătesc acum un spațiu unde să poată fi tratați pacienții asimptomatici sau cei cu simptome ușoare.
„Toate unitățile sanitare sunt deja ocupate cu pacienții cronici, care au avut destul de suferit în cele trei luni în care spitalele au fost închise, astfel încât se analizează varianta de a avea o unitate de carantină la dispoziție unde să cazăm pacienții asimptomatici și cazurile ușoare pozitive sub supraveghere medicală, deci să beneficieze de aceleași condiții ca în spitale”, a declarat la EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.
În cazul în care numărul pacienților va continua să crească și mai mult în următoarea perioadă, autoritățile pot reamenaja și spitalul de campanie de la Sala Polivalentă.
Acest spital de campanie, unde nu a ajuns să fie tratat niciun pacient, a fost dezafectat după ridicarea stării de urgență, când numărul cazurilor de Covid-19 era mic în județ.
Alți trei angajați ai Primăriei Cluj-Napoca, depistați cu Covid-19 și un focar a fost descoperit la Turda
Alți trei funcționari ai Primăriei Cluj-Napoca au fost depistați pozitiv cu coronavirus, numărul angajaților infectați urcând, astfel, la cinci, potrivit Mediafax.
Mai mulți funcționari s-au testat contra cost iar trei au avut rezultat pozitiv și au fost internați în spital.
Mai mult, 15 persoane care locuiesc pe strada Margaretelor din Turda au fost diagnosticate cu Covid-19 în ultimele zile.
Potrivit reprezentanților Primăriei din Turda, Comitetului Local pentru Situații de Urgență a luat astăzi mai multe măsuri.
Astfel, poliția patrulează permanent în zonă pentru a informa populația cu privire la pericolul răspândirii virusului și pentru a limita deplasările, cu toate că în momentul de față, pootrivit legii nu se poate interzice ieșirea persoanelor din comunitate și nu se poate impune izolarea.
Toți locuitorii de pe această stradă sunt ținuți sub observație pentru a se limita răspândirea virusului, în teren fiind asistentul social, asistentul comunitar și mediatorul sanitar.
La Turda este în curs o anchetă epidemiologică și se fac în continuare teste în comunitate la toate persoanele care au avut contact cu cei depistați pozitiv.
Potrivit reprezentanților Primăriei, din primele informații, toate persoanele depistate pozitiv au participat săptămâna trecută la o adunare religioasă care a avut loc în comunitate, pe strada Margaretelor. Astfel, s-a dispus și dezinfectarea sălii în care a avut loc adunarea.
În cursul zilei de astăzi a început și distribuirea gratuită de măști pentru toți locuitorii din zonă.
La Turda a fost anulat Festivalul de Folclor și nu vor mai fi permise niciun fel de adunări publice.
Ioana Pîrlea