175 de milioane de euro pentru începerea școlii. Majoritatea banilor provin din fonduri europene nerambursabile

Tablete pentru elevi, echipamente de protecție și dezinfectanți, dar și containere sanitare pentru școlile unde nu este apă curentă, vor fi achiziționate cu fonduri europene.

Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar vor primi 500.000 de tablete școlare și echipamente IT, în valoare de 100 de milioane de euro, necesare pentru buna desfășurare a cursurilor, ca urmare a situației generate de pandemia de Covid-19.

De asemenea, școlile vor fi dotate cu echipamente de protecție medicală și dezinfectanți, în valoare de 50 de milioane de euro. Pentru achiziția de containere sanitare mobile pentru școlile care nu au apă curentă, se vor investi alte 25 milioane euro, potrivit reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene.

Finanțările, din fonduri europene nerambursabile, sunt reglementate prin Ordonanță de Urgență.

Din cele 100 de milioane de euro destinate echipamentelor IT, 87,5 milioane de euro sunt din fonduri europene nerambursabile și 12,5 milioane este contribuția statului român. Celelalte tipuri de echipamente de protecție și containerele sanitare vor fi achiziționate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Containerele mobile sanitare vor ajunge la școlile care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare. Acestea vor trebui să încheie contracte cu firme de vidanjare pe toată durata utilizării containerelor, în limita valorii de 5.000 de euro pentru un container, arată reprezentanții MFE.

Echipamentele vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și vor putea fi achiziționate de către autoritățile publice locale, unitățile școlare, dar și de cele două în parteneriat.

Decizia privind deschiderea școlilor, luată la nivel local

Decizia privind modalitatea în care se vor prezenta copiii la cursuri din septembrie va fi luată la nivel local, de fiecare unitate de învățământ în parte, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, la un post de televiziune.

Consiliile de administrație ale instituțiilor educaționale vor trimite propunerile spre avizarea inspectoratului şcolar şi direcției de sănătate publică.

Ulterior, scenariile vor fi transmise spre aprobarea comitetelor pentru situații de urgență, care vor avea ultimul cuvânt în această privință, a precizat ministrul Educației, Monica Anisie.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: