2019 – anul demolării garajelor de tablă din cartiere

Anul 2019 a adus demolarea a peste 800 de garaje de cartier, din Mănăștur și Gheorgheni.

În locul acestora au fost sau vor fi create aproximativ 1.500 de locuri de parcare noi, în trei parkinguri și pe platforme de parcare la sol.

Cartierul Între Lacuri este următorul unde vechile garaje vor fi transformate în locuri de parcare.

Epoca garajelor de tablă a apus la Cluj, susțin autoritățile, potrivit cărora acțiunea reprezintă și soluția pentru creșterea numărului de locuri de parcare.

Astfel, în locul celor peste 300 de garaje demolate până în primăvara acestui an în cartierul Mănăștur, sunt în curs de realizare trei parkinguri publice cu peste 900 de locuri. Acestea sunt situate pe străzile Primăverii la numerele 8 și 20, respectiv pe strada Mogoșoaia. Cele trei obiective vor putea fi folosite de anul viitor.

Alte câteva sute de locuri de parcare au fost demolate în aceată toamnă în zona blocurilor înșiruite de-a lungul străzii Nicolae Titulescu.

Platformele de parcări deschise au fost deja amenajate, iar numărul locurilor a crescut simțitor.

„Am demolat 508 garaje și au rezultat undeva la 106 locuri de parcare suplimentare. Sunt mulți proprietari, estimez eu undeva la 20%, care nu au mai venit să-și prelungească (dreptul de a deține un loc de parcare, n.red). De aici rezultă că nu mai locuiesc la adresă, ori nu mai dețin mașină. Foarte mulți aveau depozitate diverse lucruri în garaje, mai puțin mașină”, a declrata pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Acțiunea de demolare a garajelor va continua în cartierul Între Lacuri. Peste 350 de proprietari de pe străzile Dunării și Tulcea au fost somați să dărâme până la începutul lunii martie aceste amenajări, pentru a-și putea păstra locul de parcare.

„În cazul în care refuză să le ridice, vom emite o dispoziție și vom ridica noi, pe cheltuiala lor aceste garaje, urmând ca ei să și piardă locul de parcare pe care l-ar putea avea. Locul de parcare îl prmesc în condițiile în care dețin mașină, au domiciliul la adresa respectivă și mașina are ITP. Acolo unde au fost amplsate garaje pe spații verzi, vom reda comunității spațiul verde, iar acolo unde a fost amplasat pe platformă betonată vom face locuri de parcare”, a mai declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Demolarea garajelor va continua și în anii următori, în condițiile în care aproximativ 10.000 de astfel de amenajări figurează în evidențele municipalității.

 

Ovidiu Cornea

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

Ne poți asculta și aici: