33 milioane de euro, cheltuielile lunare estimate ale studenților, dacă nu ar fi pandemie

Reluarea anului universitar în condiții de pandemie înseamnă un număr mai mic de studenți prezenți efectiv în Cluj pe tot parcursul anului universitar, cu efecte asupra impactului economic pe care îl avea prezența acestora. 

(Foto: UMF Cluj-Napoca / Facebook)

 

Andrei Chircă, realizator al unui studiu despre impactul economic al prezenței studenților în Cluj-Napoca în 2015, spune la EBS Radio că suma estimată pe care ar cheltui-o studenții lunar, într-un an universitar 2020 neafectat de pandemie, este de 33,4 de milioane de euro. La baza studiului au stat 24 de cheltuieli pe care le fac în mod obișnuit studenții, de la chirie și utilități până la alimente și distracție. „Toate cheltuielile pe care le fac studenții în mod direct sunt bani care se duc în economie și au un efect multiplicator”, spune Andrei Chircă la EBS Radio. Ascultați aici interviul acordat de acesta lui Tiberiu Crișan:

 

„Lunile iulie și august au fost la cote de avarie”

Chiriile reprezintă o parte importantă a sumelor aduse Clujului de studenți, iar după stagnarea pieței imobiliare în pandemie, prezența studenților a început să se simtă mai intens în cea de-a doua parte a lunii septembrie, spune la EBS Radio, Stelian Popescu de la Agenția imobiliară RE/MAX: „Dacă anul trecut deja din luna iulie eram asaltați pe partea de chirii, anul acesta pot spune că lunile iulie și august au fost la cote de avarie din acest punct de vedere. Începând din 10 septembrie am remarcat o creștere, aș putea spune semnificativă, a cererilor și inclusiv a rezultatelor, adică închirieri concrete. Tot acest aspect a dus și la o repoziționare a chiriilor și, bineînțeles, au crescut doleanțele chiriașilor referitor la condiții, la marja de negociere, condiții de igienă.”

Scăderi de preț între 10 și 30%

Stelian Popescu estimează că, în prezent, 20 – 30% din fondul de chirii al Clujului încă este neînchiriat, spre deosebire de anii precedenți. Dacă anul trecut chiriile erau „adjudecate” imediat, chiar și într-o singură zi, anul acesta proprietarii au așteptat și până la două luni. Estimarea sa în privința prețurilor este de scădere a acestora cu procente cuprinse între 10 și 30%, de la caz la caz, iar ca tendință generală, de cel puțin de 15%.

Stelian Popescu precizează că piața chiriilor a fost afectată și de blocajul din domeniul HoReCa, care nu a mai adus la Cluj-Napoca angajați ce aveau nevoie de chirie. Stelian Popescu le recomandă atât proprietarilor, cât și chiriașilor, flexibilitate și înțelegere.

Ascultați aici interviul acordat de Stelian Popescu lui Tiberiu Crișan, în emisiunea Wake Up Cluj:

 

Ne poți asculta și aici: