Peste 5.200 de elevi clujeni de clasa a VIII-a susțin luni Evaluarea Națională

Absolvenţii de gimnaziu vor susține luni examenul la limba română, iar miercuri pe cel la matematică. Rezultatele vor fi comunicate în 22 iunie. Accesul la examen se va face în urma unui triaj epidemiologic.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că la intrarea în centrele de examene va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen. Pentru acei elevi care au temperatura corporală peste 37,3, ministrul recomandă cadrelor medicale să reia măsurarea temperaturii de trei ori, cu o pauză de câteva minute înainte de repetare. Elevii care nu vor primi acces în săli vor putea susține examenele în sesiunea care va fi organizată din 29 iunie.

Accesul în centrele de examen se va face până la ora 8:30, iar școlile au trebuit să întocmească grafice de acces, pentru a evita aglomerație.

Măsurile de siguranță

Fiecare centru de examen a fost dezinfectat și este dotat cu măști de protecție și substanțe dezinfectante pentru mâini. Căile de acces sunt semnalizate, iar distanța dintre elevi în sălile de examen va fi de 2 metri. Autoritățile au cerut ca materialele dezinfectante să fie disponibile pe tot parcursul examenului, iar dezinfectarea prealabilă să vizeze orice obiect sau zonă la care pot avea acces participanții, de la bănci și scaune, la clanțe sau pardosea.

În întreaga țară, peste 170.000 de elevi, absolvenţi de clasa a VIII-a sunt înscriși pentru a susține Evaluarea Națională. Lucrările vor fi corectate în alte județe decât cel în care s-a susținut examenul. Media la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Ministerul Educației și Cercetării a pus la dispoziție și un număr de telefon: 0800.801.100, pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea examenului. Numărul va fi disponibil de azi până joi, inclusiv, între orele 8:00 – 14:00.

Datele pentru Cluj

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020, în județul Cluj s-au înscris 5.248 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 3.959 din mediul urban și 1289 din mediul rural   Examenul începe luni, 15 iunie 2020, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie 2020, se desfășoară proba la Matematică. Joi,18 iunie 2020, proba la Limba și literatura maternă va fi susținută de către 638 de elevi din județul Cluj. 87 de elevi vor susține proba la limba germană și 551 de elevi la limba maghiară.

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00, iar la nivelul județului Cluj examenul pentru elevii claselor a VIII-a se va desfășura în 115  centre de examen, 65 de centre în mediul urban și 50 de centre în mediul rural.

 

Ne poți asculta și aici: