5 cazuri de elevi cu COVID-19 la Colegiul Coșbuc, cursurile se mută în online

Cursurile de la Colegiul Național „George Coșbuc” trec exclusiv în online (scenariul 3 de desfășurare a cursurilor în perioada pandemiei) de miercuri, 30 septembrie, după confirmarea celui de-al 5-lea caz de COVID-19 la elevi din 3 clase diferite.

(Foto: Colegiul Național „George Coșbuc”/ Facebook)

 

Decizia a fost aprobată marți seară de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Județului Cluj și este valabilă timp de 14 zile.

Prefectul Mircea Abrudean a declarat pentru EBS Radio că în prezent (marți seară), 42 de elevi clujeni sunt confirmați cu COVID-19, precum și 10 cadre didactice. În privința Colegiului Național „George Coșbuc”, el a precizat că este posibilă revenirea la scenariul 2 și înainte de expirarea termenului de 14 zile, cu avizul DSP, dacă situația epidemiologică va întruni, din nou, condițiile specifice scenariului 2.

Până joia trecută, la Colegiul Coșbuc fuseseră confirmate 4 cazuri din 2 clase diferite. Conducerea liceului a cerut încă de atunci trecerea la scenariul 3, dar criteriile din Ordinul comun al Ministerelor Sănătății și Educației prevăd acest lucru doar dacă există cel puțin 3 cazuri, în 3 clase diferite.

Ca urmare a schimbării situației epidemiologice, au apărut și alte modificări ale scenariilor de desfășurare a cursurilor: tot de miercuri, Grădinița cu program prelungit „Micul Prinț” Cluj-Napoca și Școala Gimnazială „Lia Manoliu” din comuna Cornești trec la scenariul 2. Potrivit Ministerului Sănătății, scenariul 2 prevede „participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.”

Potrivit Prefecturii Cluj, evoluția epidemiologică la nivelul județului va fi evaluată constant de autorități, iar modificarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ, precum și alte măsuri necesare pentru reducerea riscului de îmbolnăvire în rândul comunității, vor fi luate imediat ce situația o va impune.

Ovidiu Cornea