5.000 de combinezoane sosesc astăzi la Cluj. Alte mii de teste și măști, așteptate săptămâna viitoare

Un număr de aproximativ 5.000 de combinezoane de protecție și cantități importante de dezinfectanți vor ajunge în spitalele și instituțiile din județul Cluj, aflate în prima linie în lupta împortiva împotriva pandemiei. 

De asemenea, zece mii de măști de tip FFP 2, comandate de Spitalul Județean de Urgență, sunt așteptate la începutul săptămânii viitoare.

În cursul zilei de ieri, 45 de tone de echipamente medicale, între care 100.000 de combinezoane, au ajuns în România din Coreea de Sud, cu o aeronavă NATO, urmând să fie distribuite spitalelor din țară.

6.000 de kituri așteptate săptămâna viitoare

Cât privește kiturile de testare pentru depistarea coronavirusului, 6.000 de bucăți urmează să sosească în cursul săptămânii viitoare la Cluj, conform estimărilor furnizorilor, informează un comunicat transmis de Instituția Prefectului Cluj.

Asta va permite funcționarea la capacitate maximă a celor două aparate care testează probe și în prezent, de la Institutul Oncologic, respectiv de la Spitalul de Boli Infecțioase, dar și mai multe alte aparate din dotarea universităților (UMF, UBB și USAMV) sau a altor spitale din oraș, precum Spitalul Județean de Urgență și Institutul de Medicină Legală.

În prezent la Cluj sunt efectuate aproximativ 340 de teste zilnic, după ce Institul Oncologic a primit recent 1.000 de kituri de testare. Aici sunt testate zilnic 200 de probe, jumătate din capacitatea aparatului. La acestea se adaugă 140 de probe analizate la Boli Infecțioase, aparatul de aici funcționând la capacitate dublă.

Peste 420 de amenzi pentru deplasare fără motiv întemeiat

Peste 600 de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari fac verificări zilnic, în această perioadă, pentru respectareea măsurilor generate de starea de urgență. În ultimele 24 de ore au fost constatate 425 de contravenții, valoarea sancțiunilor fiind de peste 344.000 de lei, potrivit documentului citat. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației conform Ordonanței Militare nr. 3.

Aproape 500 de persoane, în carantină instituționalizată

„A fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 300 de persoane din județul Cluj, iar 92 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate au fost controlate”, a au precizat reprezentanții Prefecturii Cluj.

În acest moment, 490 de persoane sunt carantinate instituționalizat în județul Cluj, iar un număr de 4.235 persoane se află în autoizolare la domiciliu.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: