70 de ani de teatru de păpuși la Cluj. „Puck” îmbracă haine de sărbătoare

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aniversează 70 de ani de existență. Evenimentul va fi marcat cu spectacole, ateliere și o proiecție specială.

Miercuri, 5 februarie, clujenii sunt invitați să ia parte la sărbătorirea a șapte de decenii de când teatrul de păpuși are reprezentații în oraș.

În anul 1948 se pun bazele primei trupe de teatru de păpuşi din Cluj sub patronajul Sindicatului Mixt al Artiştilor, Scriitorilor şi Ziariştilor, iar în 5 februarie 1950 ia ființă Teatrul de Păpuşi din Cluj, printre fondatori numărându-se Fischer Edit, Ileana Hodiş şi Fuhrman Károly, arată reprezentanții instituției.

Istoricul Teatrului Puck se leagă, în timp, de preocuparea specială pentru păpuşă, de la bi-ba-bo la wayang, de la marionetă la obiectul animat.

Începând din 2017 este organizat Festivalul Stradal WonderPuck, eveniment care se adresează întregii comunități clujene. Mai mult, Festivalul Internațional Puck, aflat în acest an la a 19-a ediție, a reunit de-a lungul timpului spectacole de referință ale păpușeriei europene, întâlniri ale școlilor de teatru din regiune și ateliere profesionale internaționale.

„70 de ani… pentru viața unui om pare mult, dar pentru istoria culturală a unui oraș și a țării e o fărâmă de timp. Mai este nevoie de teatru de animație și de teatru pentru copii? Eu zic că da! Da, pentru a transforma fărâma de timp în eternitate!”, a spus Emanuel Petran, managerul Teatrului de Păpuși „Puck”.

Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii.

Cei mici sunt așteptați la spectacole în limbile română și maghiară

Evenimentele dedicate aniversării a 70 de ani de teatru cu marionete vor începe de la ora 10.00, la Teatrul „Puck”, cu spectacolul „Cartea cu Apolodor”, în regia Monei Marian. Spectacolul este în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

De la ora 11.30 va fi prezentat spectacolul în limba maghiară „Tornyocska”/„Turnulețul”, regizat de Jakab Ildikó. Vârsta minimă recomandată este de doi ani.

De asemenea, între orele 10.00 și 12.00, în studioul instituției vor avea loc Atelierele „Puck”. Sărbătoarea se va încheia „O istorie a poveștilor la Teatrul de Păpuși Puck”, iar în cadrul evenimentelor dedicate acestei zile va fi lansată și o carte.

 

Ne poți asculta și aici: