A început Postul Crăciunului. Recomandările nutriționiștilor pentru această perioadă

Potrivit tradiției creștine, Postul Crăciunului a început astăzi și durează 40 de zile. Astfel, cei care vor să respecte acest obicei nu vor mânca preparate care conțin ingrediente de origine animală precum carne, lapte sau ouă.

Specialiștii ne atrag însă atenția că una dintre cele mai mari capcane este înlocuirea acestora cu echivalentul lor vegetal. Și asta din cauza ingredientelor nu tocmai sănătoase.

„Ne încurcă foarte tare și industrtia alimentară, pentru că ne oferă rafturi întregi cu produse de post, de exemplu cele care imită carnea  –  pateuri, chiftele, șuncă, parizer. Industria alimentară în momentul în care dorește să găsească înlocuitori pentru absolut tot, elimină o mare parte din nutrienți pentru că aceste produse nu pot să fie foarte scumpe și atunci practic se adaugă ingrediente ieftine pentru a se obține o cantitate mare”, a declarat nutriționistul Diana Porumb.

Astfel de ingrediente pot să aducă și kilograme în plus. Consumatorii trebuie să fie atenți și la cantitatea de carbohidrați pe care o consumă.

„Noi scoatem carnea, dar suplimentăm cu pâine, paste, cartofi și alte produse similare. Postul ar trebui să ne aducă undeva la origini. Să mâncăm mai multe legume, mai multe fructe. În momentul în care doriți să țineți post este suficient să încercați o dietă vegană, practic acolo sunt eliminate deja toate produsele animale, dar cu siguranță găsiți ceva mult mai echilibrat”, a precizat Diana Porumb.

Cei care vor să țină post pot încerca diferite rețete de salate, orez cu legume sau supe creme, spun nutriționiștii.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: