Academia de Muzică pregătește mutarea examenelor de licență în toamnă. Rector: „Pentru învățământul vocațional e foarte dificil!”

Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj pregătește mutarea examenelor de licență în luna septembrie, în speranța că acestea se vor putea desfășura în condiții cât mai apropiate de cele normale.

Măsura se referă în primul rând la studenții din an terminal, de la Facultatea de Interpretare, fie că este vorba de discipline vocale, respectiv instrumentale, a căror activitate a fost deja periclitată, prin sistarea cursurilor individuale de studiu, de actuala pandemie:

“Fiind o instituție vocațională, nu poți să ai calitate atunci când faci online și nici sincronizarea dorită, indiferent prin ce sistem evoluat de tehnologie, nu este sunetul normal, este un sunet artificial, dincolo de asta, nu se sincronizează imaginea cu sunetul și sunt o grămadă de lucruri pe care nu ni le dorim, dar este o situație de criză din care vom ieși cu bine”, a spus, pentru EBS Radio, rectorul Academiei de Muzică clujene, Vasile Jucan (foto, în centru).

Pregătiri pentru mutarea licenței în toamnă

Facultatea de Interpretare din cadrul Academiei clujene numără cei mai mulți studenți, aproximativ 800 din numărul total de 1.050, ceilalți studiind specializări teoretice. Dacă pentru primii trei ani de studii s-a luat opțiunea desfășurării cursurilor online, situația este mai delicată în privința examenelor de licență. O decizie finală va fi luată miercurea viitoare, când se va reuni din nou conducerea instituției.

„O să încercăm să elaborăm o metodologie prin care să salvăm acest an universitar, în sensul că anii 1,2,3 de studiu, de la Interpretare, vor avea examene online. Anii patru, examenele de licență, vor fi un pic mai dificile, avem două opțiuni: una, să facem tot în sistem online sau rămâne la latitudinea studenților, le-am transmis și aștept feedback-ul lor, până miercuri, dacă sunt de acord să facem examenul de licență în septembrie, dacă lucrurile merg bine, așa cum ni s-a spus ieri, că în toamnă se redeschid școlile, dar nu știm dacă este o certitudine. În caz că nu se redeschid, o să procedăm tot online, dar măcar le oferim această opțiune de a da un examen de licență în condiții normale”, a adăugat rectorul universității clujene.

„Învățământul vocațional va avea de pierdut!”

Rectorul Academiei de Muzică din Cluj a adăugat că învățământul vocațional, unde procesul de învățare se bazează pe studiul muzical/instrumental „unu la unu”, va fi puternic afectat dacă măsurile de prevenire COVID-19 se vor prelungi foarte mult timp:

„Și un cântăreț și un instrumentist are nevoie de suportul și de apropierea fizică a profesorului, pentru că explicațiile, teoretice și cele practice, trebuie să i le arăți. Este mare diferență în predatul online, sper să nu dureze foarte mult perioada asta, am auzit tot felul de ipoteze, cu predatul online… Într-adevăr pentru învățământul vocațional va fi extrem de dificil, eu zic că sunt pierderi foarte mari și standarde mult mai joase decât cele pe care le folosim, în momentul ăsta”, a menționat Vasile Jucan.

În privința admiterii, aceasta va fi organizată în luna septembrie, în speranța că anul universitar se va relua, în format clasic, la 1 octombrie.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X