„Cunoaștem mai bine spațiile verzi din afara Clujului decât pe cele din oraș!”

Unele parcuri și zone verzi din oraș sunt folosite excesiv de către clujeni în timp ce restul le sunt mai puțin cunoscute decât zonele de recreere din afara Clujului. Este una din concluziile preliminare ale unui chestionar online lansat de un ONG clujean, care își propune să pună bazele unei strategii verzi a Clujului.

Întrebările la care clujenii sunt invitați să răspundă sunt disponibile aici.

“Lumea iese excesiv în cam aceleași spații, le utilizează peste măsură și asta poate agloimera foarte mult acel spațiu și reduce calitatea pe care o resimți din ieșirea din spațiul verde. Nu știm care ne sunt spațiile verzi disponibile, noi ca și persoane fizice, cetățeni ai Clujului, spațiile publice nu sunt amenajate corespunzător și nici noi nu le consumăm în mod corespunzător, majoritatea dintre noi”, ne-a declarat Cami Gui, fondatoarea ONG-ului Clujul Sustenabil, într-un dialog live, din Parcul Central, difuzat pe pagina de Facebook a EBS Radio.

Asociația a lansat anul acesta o serie de webinarii și tururi ghidate sub genericul “Clujul sustenabil este verde” și organizează două dezbateri, în 10 și 17 oiunie, cu specialiști și reprezentanți ai administrației, care să pună bazele unei strategii verzi a orașului.

Ce a reieșit până acum din cele câteva zeci de răspunsuri strânse de la clujeni?

500 de chestionare completate până la final de iulie este ținta fixată de către inițiatori:

„Aproape cu toții cei care au răspuns că pandemia a schimbat clar obiceiurile, mai mulți ies și spun că au simțit nevoia ieșirii în natură și se conectează altfel cu spațiile din natură când ies, pe urmă am văzut că Top 2 locații de ieșit ar fi Parcul Central și pădurile din jurul Clujului, la întrebarea dacă știu despre opțiunile de petrecere a timpului liber, zonele verzi, unde sunt, ce oferă, mulți au răspuns că nu prea știu așa multe despre Cluj, știu mai mult despre zonele din jurul Clujului”, a spus Cami Gui.

Ea a spus că în afara Clujului, alte spații verzi au fost mult mai puțin promovate, deși există mai multe zone, fie ele parcuri de mici dimensiuni, destul de ofertante în oraș.

Am întrebat și clujenii cum le-a influențat pandemia relația cu natura și cât de mulțumiți sunt de spațiile verzi ale urbei:

 

Despre dezbaterile pe tema spațiilor verzi și necesitatea unei strategii pentru un Cluj verde, în dialogul cu Cami Gui, de mai jos:

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: