UPDATE: AUDIO | Aglomerație în pandemie pe Aeroportul Cluj. 1.800 de români din toată țara, zboară, în regim charter, spre Germania

UPDATE ora 18:20: Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să facă o anchetă în cazul aglomerației de pe Aeroportul din Cluj.

Prim-ministrul solicită penalizarea tuturor celor care vor fi găsiți responsabili de această situație. La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode propune ca, prin Ordonanță Militară, instituțiile statului să aibă control asupra zborurilor charter de acest fel.

UPDATE: Un dosar penal cu privire la fapte, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, a fost deschis în urma imaginilor cu muncitorii înghesuiți în fața Aeroportului din Cluj.

“În cursul zilei de astăzi, polițiștii din cadrul S.R.P.T. Cluj-Napoca, în temeiul art. 292 Cod de Procedura Penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situația persoanelor aflate in cursul acestei dimineți pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

Aproximativ 1.800 de muncitori sezonieri români zboară astăzi, de la Cluj, cu curse charter spre Germania. Afluxul mare de persoane, sosite din toată țara, cu autocare, a generat aglomerație, fie și în condiții de pandemie, la intrarea în aeroport. 

„Sunt oameni din toată țara!”

Primul zbor de astăzi a fost programat la ora 12.00, iar ultimul va fi la 20.50.

Zborurile charter au început ieri seară spre Eindhoven, în Olanda și vor continua până la sfârșitul săptămânii, spre Germania. Cei care s-au îmbarcat astăzi provin din toate județele țării, potrivit reprezentanților Aeroportului clujean. Astăzi au fost programate 12 zboruri, spre trei destinații din Germania, Berlin, Baden-Baden și Dusseldorf.

Deocamdată mai sunt curse charter programate în weekend, însă ar putea apărea cereri și pentru alte zile sau țări. Oamenii au sosit la Aeroportul din Cluj încă de dimineață.

„Sunt aproape din toată țara, din Moldova, din Botoșani, au venit  autocare dimineață din toată țara. Astăzi este o zi mai plină, dar vom avea zboruri și în zilele următoare. Spre Germania avem programate în continuare și sâmbătă și duminică. Fiind zboruri charter, se întâmplă să fim anunțați cu câteva ore înainte. Deocamdată avem pentru sâmbătă și duminică”, a declarat pentru EBS Radio David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj.

“Toate autocarele au venit aproape deodată!”

Autoritățile susțin că au luat măsuri de distanțare socială a călătorilor.

“Noi aeroportul am luat măsuri, se verifică temperatura pentru fiecare pasager care se îmbarcă. Având în vedere că au sosit toate autocarele aproape deodată, domnul prefect ne-a sprijinit cu măsuri de distanțare socială, a trimis Jandarmeria aici, îi rugăm pe toți să respecte măsurile”, ne-a declarat David Ciceo.

Îmbulzeală pe aroport

Totuși, afluxul mare de călători a creat îmbulzeală la terminalul plecări al aeroportului. Fotografiile arată distanța foarte mică la care stau oamenii unii de alții.

Întrebat cum comentează aglomerația creată la intrarea în terminalul Plecări al Aeroportului, prefectul Mircea Abrudean a precizat, pe de o parte, că a dispus jandarmilor și polițiștilor măsuri la fața locului, dar că responsabilitatea aparține operatorilor privați care nu ar fi gestionat corespunzător situația. Potrivit acestuia, situația a fost generată ca urmare a faptului că oamenii au fost aduși la aeroport, cu autocare, aproximativ în același timp.

Faptul că pasagerii au așteptat nominal chemarea pe terminal, în funcție de listele pe care erau trecuți, este un alt factor care a generat înghesuiala de pe aeroport de astăzi, a spus prefectul Mircea Abrudean:

 

Zborurile charter pentru transportul muncitorilor sezonieri români în străinătate sunt permise conform Ordonanței militare numărul 7, cu avizul țărilor respective.

 

Ovidiu Cornea