Agricultură smart. Fermierii vor putea renunța la cizmele de gumă

Specialiștii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară testează un dispozitiv inovativ de inteligență artificială care va fi folosit în agricultură.

Dispozitivul poate elabora recomandări specifice, cu scopul de a atinge niveluri optime de randament pentru culturi. Echipamentul are un grup de senzori care colectează date pentru acest modul de inteligență artificială.

„Prin acest proiect universitatea concepe, testează și implementează un agrisenzor de tip multisenzor, care înglobează pe o tijă de aproximativ un metru și jumătate mai mulți senzori care preiau tot felul de parametri referitori la aer, sol, uminitate, nutrienți și care sunt transmiși în timp util fermierilor, pentru a-și putea monitoriza mai ușor și în direct starea de sănătate și starea de dezvoltare a culturilor. Este o premieră pe piața agriculturii din Europa”, a precizat Călin Vac, coordonator al proiectului.

Echipamentele vor fi testate în spațiile universității, dar vor ajunge și la aproximativ 100 de fermieri. Tehnologia digitală va facilita o luare a deciziilor mai eficientă și va ușura munca fermierilor.

„Probabil că agricultorii moderni vor putea să renunțe, într-o oarecare măsură, la cizmele de gumă și să se uite pe un calculator din casă la starea culturilor lor. E un mare pas în față. Nu mai este necesar să se deplaseze pe teren și să facă teste sau măsurători, ci obțin aceste informații în direct pe baza acestor senzori”, a mai explicat Călin Vac.

În acest proiect, alături de universitatea clujeană participă un start-up din Germania, dar și institute de cercetare din Germania și Ungaria.

Bugetul total al proiectului este de 600.000 de euro, iar USAMV beneficiază de 75.000 de euro.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: