Ai carte, ai parte! Pentru noua generație, cartea ar putea fi „un obiect viu”

Cititul ar trebui încurajat de la cea mai fragedă vârstă, o spun atât editorii de carte, cât și librarii.

Asta în contextul în care, conform celui mai recent studiu Eurostat, într-un an, doar 1,3 milioane de români, respectiv 6,5% la sută din întreaga populație a țării cumpără cărți.

Cei mai mulți oameni recunosc că citesc destul de rar, în timp ce puțini sunt cei care alocă timp zilnic pentru această activitate.

 

Acest comportament se reflectă și în statistici. Numărul celor care își fac timp pentru lectură este , deocamdată, scăzut, explică Miruna Meiroșu, reprezentant al unei edituri.

„În ultimul an, peste jumătate dintre românii adulți nu au citit nicio carte. Sub 4% dintre români citesc zilnic. Aproape sub 10% dintre români citesc o dată pe lună, iar unul din cinci români recunoaște că nu a citit niciodată o carte”, a declarat Miruna Meiroșu.

Situația se poate schimba însă, treptat, cu fiecare generație care trebuie încurajată să citească.

„Nota optimistă e că cei mai tineri dintre noi sunt mult mai descurcăreți decât părinții lor. Se descurcă foarte repede și, așa cum prind obișnuința gadget-urilor și a lucrurilor noi, pentru ei, probabil, și librăria în sine e un spațiu absolut nou, dar ei știu la ce raft să meargă, știu unde e raftul de promoție, de noutăți, știu titlurile noi, iar părinții lor sunt derutați în librării. Cei mici se duc, știu, sunt mai deschiși, își povestesc despre ce au citit. Și cred că va fi o generație pentru care cartea va fi un obiect viu”, a adăugat și Valentin Derevlean, coordonatorul unei librării din Cluj-Napoca.

Estimările Asociației Editorilor arată că piața românească a cărții, excluzând manualele școlare, se situează la aproximativ 60 de milioane de euro, la fel ca Bulgaria, țară care are însă o treime din populația României.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: