Emil Boc a câștigat nu nou mandat de primar al Clujului. Candidatul liberal ar fi primit aproape 75% la sută din voturi, potrivit numărătorii paralele, în timp ce principalul contracandidat, Emanuel Ungureanu, de la USR-PLUS ar fi obținut 8%.
Între 7 și 8% din voturi ar fi obținut și candidatul UDMR la Primăria Cluj-Napoca, Csoma Botond. Următorul clasat este Valentin Cuibus, cu un procent de aproximativ 5% din voturi.
Cine sunt primarii municipiilor și orașelor din județ
Conferențiar universitar în drept constituțional, Emil Boc se află la cel de-al cincilea mandat de primar câștigat la Cluj-Napoca. Mandatul său din perioada 2008-2012 a fost însă întrerupt de faptul că în acel interval a ocupat funcția de premier.
Și în municipiul Dej, Morar Costan a obținut al patrulea mandat de primar, chiar dacă a candidat de această dată din partea altei formațiuni, PNL. Într-o situație similară este și primarul din Turda, Cristian Matei care a obținut cel de-al doilea mandat, chiar dacă a schimbat partidul din partea căruia a candidat. Înainte să fie primar, Cristian Matei a fost director în mai multe companii de stat și private.
La al doilea mandat se află și primarul din orașul vecin, Câmpia-Turzii, Dorin Lojigan, de profesie avocat. Pe de altă parte, la Gherla, Ovidiu Drăgan, care a mai condus Primăria locală între 2004 și 2012, revine în funcția de primar al localității. Mircea Moroșan, de la PNL, a câștigat și el un nou mandat la Primăria Huedin.
În cea mai mare comună din România, a treia localitate ca număr de alegători din județ, Florești, alegerile au fost câștigate de candidatul PNL, Bogdan Pivariu, fost viceprimar al comunei. Horea Șulea își încheie astfel cele 2 mandate consecutive la conducerea comunei.
Ce partide iau mandate de consilieri
La Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe a obținut un nou mandat de președinte. El ar fi primit aproximativ 50% dintre voturi, potrivit rezultatelor parțiale ale Biroului Electoral Județean, fiind urmat de candidații PSD, respectiv UDMR. În forul administrativ, PNL ar fi obținut 46% dintre mandate, înainte de redistribuirea voturilor, potrivit numărătorii paralele. Următoarele formațiuni care vor da consilieri județeni sunt PSD, UDMR și USR-Plus, PMP fiind la limită pentru trecerea pragului de 5%.
În Cluj-Napoca, în Consiliul Local 54% dintre locuri vor reveni reprezentanților PNL, urmați de cei ai USR, PSD și UDMR.
Ovidiu Cornea