Alegeri prezidențiale | În județul Cluj vor fi deschise duminică 664 de secții de votare

608.455 de alegători sunt așteptați la urne duminică, în județul Cluj. 272.073 dintre aceștia se află pe liste doar în Cluj-Napoca.

În întregul județ sunt 664 de secții de votare, 183 dintre ele în municipiul reședință de județ.

Autoritățile au instituit program special pentru eliberarea actelor de identitate, la Cluj, în preajma alegerilor prezidențiale. Atât Direcția de evidență a persoanelor de pe strada Moților, cât și cea județeană, de pe strada Aviator Bădescu, vor funcționa inclusiv duminică, în ziua scrutinului, pentru cei ale căror buletine nu mai sunt valabile sau sunt în prag de expirare și doresc să-și exercite dreptul de vot.

Potrivit legii, cei care se află în localitatea de proveniență pot vota doar la secția la care sunt adornați. În schimb, cei care se află în altă localitatea decât cea de domiciliu își pot exercita dreptul de vot la orice secţie, pe liste suplimentare.

În ceea ce privește persoanele cu mobilitate redusă, acestea se pot prezenta la orice secție care le asigură accesul la vot. De asemenea, cei care, din motive medicale, nu se pot deplasa la secțiile de votare, pot solicita urna mobilă.

Trei zile de vot pentru românii din Diaspora

În premieră, votul în Diaspora durează trei zile și, tot în premieră, se poate vota și prin corespondență.

Astfel, secțiile de vot din străinătate au fost deschise deja. Primii care și-au exercitat dreptul la vot au fost românii care trăiesc în Noua Zeelandă și Australia.

Peste 715.000 de alegători din străinătate figurează pe listele electorale, iar mai mult de 35.000 dintre aceștia vor vota prin corespondență.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, peste 18 milioane de români sunt înscriși pe liste și au drept de vot.

 

Ioana Pîrlea