ALEGERI UBB | Peste 1.500 de profesori, dar și reprezentanți ai studenților vor alege noul rector

Universitatea Babeș-Bolyai își alege săptămâna viitoare viitorul rector.

Cea mai mare instituție de învățământ superior din țară, ca număr al studenților, va fi condusă în următorii 4 ani fie de profesorul Ioan Chirilă, fost președinte al Senatului UBB, fie de Daniel David, prorectorul de cercetare al universității, cei doi candidați înscriși în cursa pentru această funcție.

În următoarele zile, aveți ocazia să aflați, de la EBS Radio, de ce este importantă Universitatea „Babeș-Bolyai” pentru comunitatea clujeană și care sunt direcțiile de dezvoltare ale acesteia, în viziunea fiecăruia dintre candidați.

Dar, cum se alege rectorul UBB?

Potrivit regulamentului universității, rectorul este ales prin votul universal al tuturor cadrelor didactice, de cercetare, dar și al reprezentanților studenților.

Mandatul său este de patru ani. Pot candida pentru această funcție cadrele didactice, dar și cercetătorii din cadrul UBB cu prestanță profesională sau managerială dovedită.

Nu pot participa, în schimb, cei care au fost sancționați pentru încălcarea eticii și deontologiei universitare. Pentru a fi declarat ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai”, candidatul trebuie să obțină cel puțin jumătate din voturi, în caz contrar urmând să fie organizat un nou tur de scrutin.

Peste 1.500 de cadre universitare și reprezentanți ai studenților vor decide, prin vot, în data de 3 martie, cine va conduce universitatea în următorii ani.

Noul rector îl va înlocui în funcție pe academicianul Ioan Aurel Pop căruia îi încetează cel de-al doilea mandat și ultimul, conform regulamentului universității. Mandatul noului rector începe la data confirmării acestuia prin ordin de ministru.

Citește și:

ALEGERI UBB | Ioan Aurel Pop: „La noi nu se poate imagina un rector care să fie doar manager. El trebuie să fie un excelent specialist”

 

Sursa foto: Facebook/UBB

 

Ne poți asculta și aici: