Alpinistul clujean Radu Albu pleacă în prima expediție solitară pe vârful Ama Dablam, care are o înălțime de 6.856 de metri

Radu Albu va pleca la sfârșitul acestei luni în Nepal, Himalaya, pentru o expediție solitară în memoria lui Zsolt Torok, alpinistul român care și-a găsit sfârșitul pe munte în această vară.

Ama Dablam are o înălțime de 6.856 de metri și este considerat unul dintre cei mai tehnici munți din Himayala pentru că sunt foarte abrupți. Încercarea alpinistului Radu Albu este dedicată memoriei prietenului său Zsolt Torok. Acesta și-a pierdut viața în Munții Fagaraș, în luna august a acestui an. Zsolt Torok a căzut mai bine de 20 de metri sub vârful Negoiu.

Radu Albu împreună cu Zsolt Torok și un alt alpinist român urmau să călătorească împreuna în Nepal la sfârșitul acestei luni pentru o expediție în care își doreau să urce pe o rută nouă, respectiv fața de sud-vest a muntelui Nuptse, situat în vecinătatea imediată a muntelui Everest, care are o altitudine de 7.861 de metri.

Din cauza tragediei din Munții Făgăraș, expediția a fost anulată, iar alpinistul Radu Albu a decis să urce vârful Ama Dablam singur și fără oxigen suplimentar sau ajutor din partea șerpașilor nepalezi.

Radu Albu va duce cu el pe vărful muntelui Ama Dablam un steag cu fotografia prietenului său Zsolt Torok, pe care îl va arbora acolo pentru totdeauna. Zsolt Torok a urcat la rândul său muntele Ama Dablam în anul 2016. În cazul în care va reuși, aplinistul clujean Radu Albu va fi primul român care va urca „solo” pe Ama Dablam, fără oxigen suplimentar sau șerpași.

Radu Albu este un alpinist de altitudine, dar și ghid montan, președinte al Asociație Ghizilor și Agențiilor de Expediții Montane din România, cu experiență în Himalaya și pe munți înalți. El a reușit în ianuarie acest an să escaladeze, în condiții de iarnă ambele vârfuri ale celui mai înalt munte din Europa, Elbrus din Rusia, care are o înălțime de 5.642 de metri. De asemenea, în septembrie 2018, Radu Albu a escaladat al optulea cel mai înalt munte de pe planetă – Manaslu din Himalaya, care are o altitudine de 8.163 de metri.

Ascensiunea pe Ama Dablam, numit de revista National Geographic „probabil cel mai frumos munte al lumii”, care va avea loc în luna octombrie, poate fi urmarită pe website-ul alpinistului.

 

X
X
X