Amenzi cuprinse între 500 și 15.000 de lei pentru cei care nu respectă normele impuse în starea de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni valoarea amenzilor pentru cei care nu respectă normele impuse pe perioada stării de alertă. Acestea sunt cuprinse între 500 și 15.000 de lei.

Cele mai mari amenzi le riscă șefii instituțiilor publice și persoanele juridice. În aceste cazuri se poate ajunge la sume de 15.000 de lei. Aici intră amenzile pentru organizarea de mitinguri sau activități culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Aceleași amenzi se pot da pentru nerespectarea de către opeatorii de transporturi a măsurilor dispuse sau pentru încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.

Cei care sunt amendați pot plăti jumătate din sumă în termen de 15 zile.

„Amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la oconduită corectă. Pentru că o conduită corectă contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii sa nu fie infectaţi. Acest virus generează riscuri majore inclusiv pentru viaţa oamenilor, orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea oamenilor este un comportament care trebuie sancţionat. Aşa este normal. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea”, a declarat premierul.

Amenzi vor primi și cei care nu poartă mască de protecţie în mijloacele de transport în comun, în supermarket-uri sau la locul de muncă, dar și cei care vor călători în afara localităților fără declarația pe propria răspundere. Amenda variază între între 500 și 2.500 de lei.

 

Sursa foto: gov.ro

Ne poți asculta și aici: