Ample investiții la clinica de psihiatrie pediatrică din Cluj

Singura clinică de psihiatrie pediatrică din Transilvania, cea de pe strada Ospătăriei din Cluj-Napoca, va fi modernizată și extinsă.

Consiliul Județean anunță că a semnat contractul pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor.

Finanțat din fonduri europene, proiectul prevede, în principal, extinderea suprafeței clădirii existente cu peste 600 de mp, atât pe verticală cât și pe orizontală, respectiv prin adăugarea a încă două etaje. Noua construcție va avea un regim de înălțime de S+P+3E, suprafața construită desfășurată ajungând la nu mai puțin de 3.643 mp. Parterul edificiului medical va găzdui compartimentul de spitalizare „de o zi”, cu o capacitate de 12 paturi, dar și zona de recreație. Tot la parter va fi amenajat spațiul ambulator, pentru un acces cât mai facil al micilor pacienți și al aparținătorilor. În această zonă vor fi acordate servicii medicale celor care nu necesită internare, fiind asigurată și asistența premergătoare sau cea posterioară internării.

La primul etaj va funcționa compartimentul cu spitalizare permanentă, ce va avea 30 de paturi, împărțit în nuclee de îngrijire în funcție de vârstă. În același timp, la etajul doi va funcționa compartimentul de toxicomani, cu o capacitate de 10 paturi. Nu în ultimul rând, la cel de-al treilea etaj vor fi construite spații dedicate învățământului: un amfiteatru, laboratoare pentru studenți, precum și o sală de școlarizare a copiilor internați, respectiv o bibliotecă media.

Imobilul va dispune inclusiv de o curte interioară amenajată la etajul unu dar și de spații adecvate în care se vor desfășura activități de kinetoterapie, sportive sau artistice ce vor contribui la reechilibrarea emoțională a pacienților.

Durata de execuție va fi de maxim 28 de luni, din care primele patru luni vor fi destinate proiectării iar restul de 24 de luni realizării efective a lucrărilor.

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca tratează întreaga patologie psihiatrică, inclusiv dependența de droguri și alte tipuri de adicții, pentru copiii și adolescenții sub 18 ani proveniți din întreaga Transilvanie, dar nu numai. Aceasta are și rolul de coordonare metodologică în formarea medicilor specialiști și primari din Ardeal, la nivel național existând doar trei asemenea centre.

 

Ne poți asculta și aici: