Analiști UBB | Economia românească va avea o creștere robustă în trimestrul al treilea al anului

Analiștii UBB au realizat un bilanț economic după 200 de zile de la apariția primului caz de infectare cu noul coronavirus în România.

Specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai au analizat, în cadrul proiectului cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, efectele pe care le-a avut pandemia asupra economiei, până acum.

Efectele economice ale pandemiei au început să fie resimțite încă din primul trimestru al anului, acestea fiind intensificate în trimestrul al doilea. Practic, economia românească a înregistrat scăderi profunde în cel de-al doilea trimestru, acestea fiind cu 12,3% mai accentuate decât în primul trimestru și cu 10,5% mai accentuate decât în perioada similară a anului 2019.

Conform studiului realizat de analiștii UBB, pandemia a afectat, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate ramurile principale ale economiei, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică indicând faptul că sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de domeniul serviciilor private.

Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în industria ospitalității și a turismului, respectiv în cazul serviciilor de artă, cultură și divertisment.

În contextul pandemiei, rata șomajului a crescut de la 3,7% în luna ianuarie până la 5,4% în luna iulie, creșterea șomajului fiind limitată de programele de sprijinire a ocupării.

„Indicatorii cu o frecvență lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în luna aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie. În plus, în perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor și indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul al treilea al anului 2020. Ulterior trimestrului trei, ne așteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, apreciază autorii analizei.

Există, încă, patru județe unde mobilitatea populației nu a revenit la nivelul perioadei anterioare pandemiei.

Aici sectorul serviciilor este unul puternic, iar munca la domiciliu, respectiv cumpărăturile online continua să fie semnificative. Este vorba de București, cu -10% față de perioada 15 februarie – 1 martie, Timiș, cu -3%, Cluj, cu -2% și Iași, cu -1%.

Piața imobiliară, evoluție în „V”

În ceea ce privește piața imobiliară aceasta a înregistrat o scădere dramatică în lunile martie și aprilie 2020, de 47% la nivel național și de peste 80% în unele județe. Scăderea a fost urmată de o revenire la fel de accelerată.

Dar chiar și în condițiile acestei reduceri drastice a numărului de tranzacții, arată analiștii UBB, prețurile de vânzare nu au scăzut în mod semnificativ în orașele mari cum sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Brașov.

Scăderile de prețuri în lunile pandemiei abia ating 3%, aceasta în timp ce în contextul crizei din 2008-2009, acestea au înregistrat o scădere chiar și cu 33%.

 

Ne poți asculta și aici: