Mai mult de un sfert dintre persoanele vaccinate zilnic în județul Cluj provin din centrele rezidențiale, vaccinate de echipe mobile, ori sunt angajați MaPN, care beneficiază de centre proprii de vaccinare.
840 de doze, 1.200 de vaccinări
Media imunizărilor zilnice în județ, după o săptămână de la startul etapei a 2-a a campaniei naționale este de peste 1.200, conform datelor transmise zilnic presei de Prefectura Cluj. Asta, deși în cele 12 centre de vaccinare, cu 14 fluxuri cu circuit deschis, în sensul că au putut fi accesate, prin programare, de toate categoriilor cuprinse în etapa a 2-a – bolnavi cronici, vârstnici și angajați din domenii esențiale – sunt repartizate zilnic doar 840 de doze pe zi, mai exact 60 de doze / flux de vaccinare.
Care sunt explicațiile
„Explicația este că avem 2 categorii care ‘plusează’ la acest nivel zilnic, de 840, și anume în centrele rezidențiale de vârstnici și bolnavi cronici, până în prezent s-au vaccinat peste 600 de vârstnici și bolnavi cronici și salariați aferenți. Pe de altă parte, mai avem centrele MApN (Ministerul Apărării Naționale, n.red.), cu 3 centre, 4 fluxuri de vaccinare și la fel aici regăsim vaccinuri în plus, față de cele 840″, a declarat pentru EBS Radio subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu.
Aceasta a precizat că numărul de persoane imunizate zilnic în centrele dedicate exclusiv personalului MapN este de aproximativ 200. În centrele rezidențiale media este de 86 de imunizări zilnic.
Câte persoane s-au vaccinat
În condițiile în care bolnavii cronici și vârstnicii peste 65 de ani fac parte din categoriile cele mai vulnerabile în fața Covid-19 și prioritare pentru campania de vaccinare, după personalul medical, în fapt proporția lor în totalul vaccinărilor s-ar putea să nu fie atât de impresionantă. Asta în condițiile în care din cele 840 de doze repartizate în cele 12 centre de vaccinare, o parte au revenit și angajaților din domenii cheie, categorie extinsă recent.
Am solicitat subprefectului Irina Munteanu să ne ofere o proporție a categoriilor vaccinate în etapa a 2-a, numărul total al imunizărilor, în intervalul 18-24 ianuarie, fiind de aproape 8.500 în județul Cluj.
Abia de curând autoritățile centrale au anunțat că din totalul imunizărilor zilnice 75% se vor face în rândul bolnavilor cronici și vârstnicilor de peste 65 de ani.
Ovidiu Cornea