Ansamblurile imobiliare de mari dimensiuni rămân în continuare blocate în zona Borhanci

Autoritățile nu mai emit autorizații de construcții pentru ansambluri cu peste 23 de locuințe în Borhanci, până la lărgirea străzii. Aceasta este inclusă în proiectul centurii metropolitane. 

O situație similară a existat și în cartierul Bună Ziua, până la realizarea lărgirii arterei principale a cartierului, finalizată în vara acestui an. Astfel, sunt permise doar construcții cu până în 23 de locuințe, iar în caz contrar este necesar un studiu de trafic.

Proprietarii din zonă spun că întârzie și aprobările pentru duplexuri sau case.

„Am lăsat spațiu verde, străduțe, tot ce ni s-a cerut. Dar din păcate nu știu de ce nu este o strategie. Când depunem un dosar să ni se spună ‘cerem asta și asta’. Nu când vin, depun dosarul, am făcut acel punct și ni se spune ‘scuze, trebuie să mai faceți și acest lucru’. Ultimul este să lăsăm pentru stație de autobuz. Până acuma nu ni s-a cerut acest lucru. Mai sus de noi se construiește, mai jos se construiesc de șase ani blocuri. Noi dorim case și duplexuri în 24.000 de metri pătrați”, a spus Fabian Janos Csaba, unul dintre proprietarii din zonă, în ultima ședință de Consiliu Local.

Autoritățile au promis reanalizarea situației și formularea unui răspuns public, dar spun că lărgirea intersecției străzii Borhanciului cu Constantin Bârncuși este esențială.

„Strada Borhanciului este blocată la autorizații de construcții de ansambluri imobiliare sau de locuințe. S-a făcut studiu de circulație și s-a constatat că nu se mai pot emite autorizații. Cum am făcut cu Bună Ziua. S-a oprit când am ajuns la 96% la autorizații emise. Stop, pentru că ne blocăm. Am stat doi ani jumătate, 3 ani fără autorizații pe Buna Ziua până când am lărgit drumul la patru benzi. Așa e și acuma. Se lărgește Borhanci, am reușit să includem strada în centura metropolitană, am reușit să obținem pe banii guvernului și cu fonduri europene conexiunea și lărgirea. Dar nu putem construi până nu se lărgește intersecția”, a spus primarul Emil Boc.

Primăria clujeană a finalizat în acest an preluarea, de la Universitatea de Științe Agricole, a unui teren de aproape un hectar care să facă posibilă lărgirea străzii Borhanciului. Artera va funcționa ca bretea de legătură cu centura metropolitană, fiind inclusă în același proiect.

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: