Aparat de testare de ultimă generație la Infecțioase. Capacitatea de analiză a probelor se dublează

Crește capacitatea și viteza de testare la principalul spital clujean implicat în lupta cu Covid-19. Asta după ce Spitalul de Boli Infecțioase a fost dotat cu un aparat de testare de ultimă generație, care poate procesa 86 de probe pe oră. 

Aparatul, care folosește o metodă de testare inclusă în protocolul de diagnosticare și tratament a infecției cu Covid-19 din China, a fost procurat și donat de asociația clujeană Beard Brothers și partenerii acesteia. Aparatul a fost livrat de bărboși la pachet și cu kituri de testare.

„A fost prioritară achiziția acestui aparat pentru că așa cum se știe este foarte important să se testeze cât mai mulți locuitori și cât mai mulți suspecți pentru a se izola cât mai rapid cazurile. A venit aparatul, cu 4.000 de kituri și se folosesc 2 kituri de persoană.  Asta înseamnă că vor fi testate cu aceste kituri 2.000 de persoane și urmează să mai plasăm o comandă să mai suplimentăm numărul de kituri, noi așa sperăm, în principiu, să mai putem să luăm încă pe atât.  În plus, am pus la dispoziția spitalului datele furnizorului să își mai poată comanda și ei când mai e nevoie”, a declarat pentru EBS Radio, Cornel Hoza, de la Beard Brothers.

Capacitatea de testare devine aproape dublă

Odată cu primirea noului aparat, capacitatea de testare a Spitalului de Boli Infecțioase va crește de la 140 de teste în prezent pe zi la circa 250 de probe pe zi, potrivit prefectului Mircea Abrudean. Aparatul are o viteză de testare de peste 86 de probe pe oră, datorită unui extractor special folosit la analizarea acestora.

La începutul pandemiei de coronavirus în România, Spitalul de Boli Infecțioase putea testa 70 de probe zilnic, după care capacitatea s-a dublat, în condițiile în care aparatul a fost operat în două schimburi.

La spitalul clujean, care a preluat primul pacient cu Covid-19 în 28 februarie, sunt internate în prezent aproape 120 de persoane confirmate cu noul virus, dar și suspecți.

 

Ovidiu Conea

 

Foto: Facebook/ Beard Brothers

 

Ne poți asculta și aici: