Aparatură modernă, între care doi roboți, vor intra în dotarea Institutului Oncologic din Cluj

Institutele Oncologice din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, primesc aparatură medicală modernă, în valoare de 3,7 milioane de euro.

Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca va cumpăra, printre altele, un computer tomograf cu capacitatea de a simula tratamentele de radioterapie, doi roboți de diluție automată pentru prepararea substanțelor utilizate în chimioterapie, două aparate de anestezie utilizate în explorarea computerului tomograf și pe parcursul ședințelor de radioterapie la copii, dar și patru ecografe portabile pentru proceduri de diagnostic și monitorizare legate, în special, de cancerele tiroidiene și de părți moi. De asemenea, vor fi achiziționate două ecografe Eco Doppler pentru proceduri de diagnostic și monitorizare a diferitelor tipuri de cancere, potrivit Mediafax.

Dotarea unităților sanitare se fac prin intermediul unui proiect destinat tratamentului cancerelor la copii, finanțat cu fonduri norvegiene și care se va desfășura timp de doi ani.

Coordonatorii spun că, prin acest program, urmează să fie elaborat și un ghid pentru diagnosticul și tratamentul tumorilor pediatrice, iar 84 de medici oncologi vor participa la cursuri de specializare.

Potrivit datelor statistice, anual, se înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri noi de cancer pediatric la nivel național și aproximativ 5.000 de copii și adolescenți sunt sub tratament în diferite stadii de evoluție a bolii.

 

Sursa foto: robotics.org

 

Ne poți asculta și aici: