Apel la donare de sânge, la Cluj: „Situația e critică, avem nevoie de toate grupele de sânge”

Clujenii sunt chemați să doneze sânge, în condițiile în care numărul celor care se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină a scăzut semnificativ pe timpul verii, dar și în contextul crizei sanitare provocată de noul coronavirus.

În schimb, cererea venită din partea spitalelor din regiune este foarte mare, iar stocurile nu sunt suficiente, a declarat, pentru EBS Radio, directorul unității, Adriana Sime.

Față de anul trecut a scăzut numărul donatorilor cu aproximativ 30%. Aș putea să spun că un motiv pentru care sunt așa de puțini donatori este această perioadă de concedii și de vară, cu caniculă. Invit toate persoanele sănătoase între 18 și 60 de ani să vină la donare. Avem nevoie de toate grupele de sânge”, a declarat, pentru EBS Radio, medicul Adriana Sime.

Donarea de sânge se face în condiții de maximă siguranță, mai ales în această perioadă de pandemie, asigură medicul Adriana Sime.

Nu intră nimeni în Centru fără a se măsura temperatura și fără completarea unui pre-chestionar, în care se pun câteva întrebări legate de epidemiologia COVID. Donarea este de maximă siguranță, se face un triaj riguros. Asta poate că prelungește puțin timpul pe care o persoană îl acordă donării de sânge, dar este de maximă siguranță atât pentru donator, cât și pentru personalul nostru”, a explicat directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Adriana Sime.

Programul de donare de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj, de pe strada Nicolae Bălcescu, numărul 18, este de luni până vineri, între orele 7:30 – 13:30.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/crtscluj/

 

Ne poți asculta și aici: