Aproape 1.400 de copii și tineri din Cluj-Napoca se află în risc de separare de părinți și familii, potrivit datelor Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei.
Mai puțini copii cu părinți plecați în străinătate
Dintre cele aproape 1.400 de situații ale unor copii și tineri aflați în risc sau potențial risc, peste 780 au fost sesizate de persoane fizice, spitale, ONG-uri și de alte instituții. Alte 575 de cazuri au fost semnalate de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj. În cele aproape 600 de cazuri aflate în evidențele ISJ Cluj, este vorba de elevi înscriși în anul școlar în curs ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în altă țară este în descreștere, însă, în ultimii 2 ani (în anul școlar 2017-2018 numărul acestora depășea 800), dar ei reprezintă doar una din categoriile care necesită intervenții de asistență socială, potrivit specialiștilor municipalității.
Cine sunt beneficiarii
Astfel, 150 de elevi și tineri aflați în situații de risc familial din Cluj-Napoca vor beneficia de sprijin medical, meditații și alte servicii de asistență socială, într-un proiect cu finanțare europeană.
“Fie copiii au probleme comportamentale sau copiii au probleme la școală și unele dintre aceste probleme se datorează problemelor familiale, sunt copii unde părinții au probleme și de aceea există risc de separare, dar oricum problemele părinților împietează și asupra comportamentului copilului. Sunt situații în care părinții sunt plecați în străinătate și copiii sunt în grija bunicilor sau a altor rude. Sunt foatte variate situațiile. Pemtru acești copii încercăm să găsim servicii sociale, finanțate în acest proiect”, ne-a declarat viceprimarul Olah Emese.
Între activitățile din proiect se numără consultații psihologice, dar și meditații, care fi asigurate atât de specialiștii Direcției de Asistență Socială și Medicală, dar și de profesori din școlile clujene.
Integrarea copiilor în familie și comunitate
„Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea accesului la servicii sociale, educaționale și medicale, de calitate și durabile, pentru copii și tineri aflați în dificultate, din municipiul Cluj-Napoca. Proiectul își propune să dezvolte și să diversifice la nivel local serviciile pentru copii și adolescenți la risc de separare de familiile lor, prin facilitarea dezvoltării personale și sociale ale acestora, creșterea gradului lor de participare activă și integrare în familie, școală și comunitate”, se menționează în Referatul de aprobare a bugetului proiectului, care urmează să fie aprobat de Consiliul Local.
Valoarea totală a proiectului este de peste 3,6 milioane de lei, din care 96% sunt bani europeni, iar cuantumul acestuia și participarea DASM urmează să fie aprobate în ședința de vineri a Consiliului Local. Proiectul a fost admis recent la finanțare, următoarea etapă fiind cea de semnare a contractului, pentru care nu a fost încă stabilit un termen, în actualul context pandemic.
Durata de realizare a intervențiilor este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare.
Ovidiu Cornea