Aproape 10% din testele COVID de la nivel național au fost procesate la Cluj

În spitalele și instituțiile clujene au fost prelucrate până în prezent aproximativ 52.000 de teste, 10% dintr-un total de peste 570.000 la nivel național. Numărul efectiv al persoanelor testate este însă greu de stabilit, admit autoritățile.

Un pacient internat beneficiază în mod normal de 3 teste, dar au fost și persoane infectate cărora li s-au efectuat chiar și 10 teste, a precizat prefectul Mircea Abrudean. Aproximativ două treimi dintre persoanele testate la Cluj provin din județ, a estimat acesta.

Sunt anumite categorii de pacienți care sunt testate cu prioritate:

„Sunt pacienții oncologici, care sunt cei mai numeroși în prezent, având în vedere că 2 luni jumătate nu au beneficiat de tratament și se reia activitatea Institului Oncologic, plus toți ceilalți care sunt triați epidemiologic și prezintă simptome, plus personalul din centrele de vârstnici, plus personalul medical, acolo unde se impune”, a spus pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

La Cluj se fac în prezent aproximativ 1.000 de teste zilnic, în special la Institutul Oncologic, Centrul Imogen al Spitalului Clinic Județean de Urgență și la Spitalul de Boli Infecțioase.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: