Aproape 3.000 de elevi din localitățile județului, „deconectați” de la învățământul online

Aproape 3.000 de elevi din județul Cluj nu beneficiază de un dispozitiv cu care să poată participa la cursurile online. Este estimarea Inspectoratului Școlar Județean, care a demarat o campanie de strângere de laptopuri și tablete pentru școlari.

Dacă la Cluj-Napoca Primăria a demarat achiziția, din fonduri proprii, a peste 2.100 de tablete pentru elevii care nu dispun de dispozitive digitale, iar cea mai mare parte au fost distribuite deja,  în județ situația nu stă la fel de bine.

Campanie de donații pentru elevii din mediul rural

„Problema mare este în județ, în special în mediul rural. Acolo am apelat la companii, ONG-uri, universități, la societatea civilă, la cei care pot dona un echipament în stare bună de funcționare. Deja zilele acestea urmează să sosească de la câteva companii echipamente și noi, sau în stare bună de funcționare, care vor merge în județ. De asemenea, Inspectoratul are o asociație de sprijin, prin care vom cumpăra și noi 20 de laptopuri care vor merge spre acești copii din județ”, a declarat pentru EBS Radio inspectorul școlar județean Marinela Marc.

Potrivit noului șef al IȘJ Cluj, estimativ este vorba de 3.000 de elevi din județ, alții decât cei din Cluj-Napoca, care nu pot participa la cursuri online, din lipsă de dispozitiv. O situație exactă va fi disponibilă în cursul săptămânii viitoare, după ce va începe distribuția echipamentelor către o parte din aceștia.

Laptopurile, tabletele ori smartphone-urile care vor fi procurate cu ajutorul partenerilor Inspectoratului ar urma să fie distribuite prioritar elevilor din mediul rural, din clasele a VIII-a și a XII-a, care se pregătesc de examene în acest an.

Există și zone fără semnal

Pe lângă faptul că nu au acces la dispozitive digitale, unii copii și tineri locuiesc în zone fără semnal, a spus reprezentantul IȘJ.

„Sunt și situații în care este grea conexiunea la internet, sunt zone mai îndepărtate în județ unde problema este această conexiune. O să am o discuție și cu autoritățile locale să vedem care este soluția cea mai bună, cu ce companie să vorbim să ne asigure că SIM-urile au conexiune”, a adăugat Marinela Marc.

La Cluj-Napoca, „mare parte din tablete au fost distribuite”

Primăria clujeană a finanțat cu peste 320.000 de euro achiziția a aproximativ 2.100 de tablete pentru elevii din Cluj-Napoca fără acces la internet. Necesarul a fost updatat constant, astfel că, în fapt, ar fi vorba chiar de circa 2.300 de tablete, iar „în mare parte au ajuns la elevi”.

„Mai sunt două școli pentru care sunt în curs de azhiziție, restul au ajuns la elevi”, a spus inspectorul școlar general al ISJ Cluj.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: