Aproape 40% dintre bolnavii de Covid-19 diagnosticați în Cluj provin din rândul celor care se testează la cerere

Cazurile de Covid-19 au atins valori record în ultimele zile la Cluj, dar și numărul testelor este mai mare în ultima perioadă.

În zilele lucrătoare, la Cluj-Napoca se efectuează în prezent peste 2.000 de teste zilnice, față de aproximativ 1.500 câte se făceau în ultima lună. Asta după ce noi laboratoare s-au acreditat pentru astfel de proceduri.

O bună parte a testelor efectuate în prezent sunt la cerere.

„Din cele 2.000 în zile lucrătoare, proporția testelor la cerere este foarte mare. În momentul acesta, aproximativ 40% dintre oameni se testează la cerere și acesta este și una din explicațiile pentru care avem un număr foarte mare de pozitivi. Proporția se păstrează. Undeva la 30-40% dintre pozitivi provin din rândul celor care fac testări la cerere”, a declarat prefectul Mircea Abrudean pentru EBS Radio.

În prezent, 12 laboratoare efectuează testări în județul Cluj, în timpul săptămânii. În weekend, o singură unitate, cea a Spitalului de Urgență, asigură această activitate, astfel că doar aproximativ 500 de probe sunt prelucrate la sfârșit de săptămână.

 

Ovidiu Cornea

 

Citește și:

Peste 4.000 de cazuri noi de Covid-19. 198 sunt la Cluj, unde coeficientul infectărilor se apropie de 2 la mia de locuitori

 

Ne poți asculta și aici: