Arhitecții cer suspendarea șantierelor, însă doar 4 din 10 s-au închis. La ce se așteaptă firmele de construcții

Activitatea șantierelor din România ar trebui suspendată, pentru a se limita efectele răspândirii coronavirusului, consideră reprezentanții Ordinului Arhitecților din România, care au transmis recent un apel autorităților centrale în acest sens.

Foto arhivă

 

Mai bine de jumătate din șantierele din țară sunt încă funcționale, potrivit reprezentanților unei companii din Cluj, care monitorizează activitatea acestora de aproximativ 15 ani. Un studiu realizat în această săptămână de către firmă arată că mai bine de jumătate din cele peste 320 de companii din construcții chestionate estimează scăderi substanțiale ale cifrei de afaceri. În același timp, proiectele publice de anvergură din Cluj, demarate deja, continuă, de la strada Bună Ziua la Regele Ferdinand și la construcția de parkinguri, în ciuda stării de urgență și a îngrijorării unora dintre clujeni.

OAR a cerut suspendarea șantierelor: „„E o măsură de a le proteja!”

Personalul numeros implicat în activitatea șantierelor de construcții reprezintă vectori majori de răspândire a virusului, astfel că măsura cea mai sigură este suspendarea activității acestora. Este mesajul transmis recent dereprezentanții Ordinului Arhitecților din România Guvernului și altor autorități centrale, la care forul nu a primit încă un răspuns.

De altfel și unii clujeni au semnalat pentru EBS Radio îngrijorarea lor vizavi de faptul că muncitorii, pe lângă munca de pe șantier, se deplasează în grup, în pauzele de masă, la magazine.

Suspendarea acum a activității șantierelor poate fi o măsură de „protejare”, astfel încât o răspândire a infecției în rândul angajaților să nu le pericliteze activitatea și post-pandemie, când este de dorit ca piața construcțiilor să se revitalizeze, potrivit președintelui OAR Transilvania, Daniela Maier.

„Lucrurile pot să continue până în momentul în care oamenii pot să meargă pe șantier și pot fi în siguranță pe șantier, și vorbim de șantiere unde sunt implicați sute de oameni”, a spus Daniela Maier pentru EBS Radio. Ea consideră că suspendarea șantierelor trebuie însă analizată punctual.

„Este important să se analizeze poate fiecare zonă în parte!”

Decizia de suspendare a activității șantierelor trebuie să țină cont și de impactul pe care îl poate genera o astfel de măsură, astfel că este recomandată o diferențiere, potrivit Danielei Maier.

„Este important să se analizeze fiecare zonă în parte. Sigur că dacă vorbim de construcția unui spital este deja o situație de urgență, unde trebuie să mergem cât mai repede să finalizăm o lucrare de acest gen. Dar poate nu este în egală măsură urgent dacă vorbim de o altă funcțiune care poate în momentul de față să fie oprită pentru o anumită perioadă, pentru a asigura siguranța oamenilor care sunt implicați în acel șantier”, a menționat președintele OAR Transilvania.

Peste 50% din firme așteaptă scăderi mari ale afacerilor. Doar în 4 din 10 șantiere s-a oprit activitatea

Doar patru din zece șantiere și-au oprit activitatea până acum, dar 9 din 10 firme din construcții estimează deja scăderi ale cifrei de afaceri în acest an, potrivit autorilor unui studiu pe modul în care firmele din domeniu percep efectele pandemiei până acum.

Analiza realizată de compania clujeană IBC Focus, specializată în monitorizarea șantierelor din România, a inclus în primă fază peste 230 de producători și furnizori de materiale, antreprenori și subantreprenori din România, inclusiv din Cluj, fiind extinsă la peste 320 de companii din țară, potrivit managerului firmei, Andrei Spătaru.

Cei mai mulți dintre reprezentanții companiilor din construcții resimt o stopare sau chiar o ușoară scădere a activității pe șantierele pe care sunt angrenate firmele. Protecția muncitorilor este problematică în special la unele șantiere.

„Eu cred că sunt șantiere și șantiere. Sunt șantiere unde muncitorii chiar pot să fie protejați și să nu se intersecteze și unde lucrează mult cu utilaje, la șantierele de drumuri, poduri, de exemplu, și sunt șantiere, mai ales cele mari, care sunt pe verticală, unde este dificil să gestionezi și să nu se apropie, să păstreze acea distanță de 2 metri, recomandată. Cred că fiecare își face calculele și se organizează, cel puțin antreprenorii cu care noi am discutat, și sunt firme mari, cam asta au făcut”, a spus pentru EBS Radio Andrei Spătaru.

Potrivit studiului amintit, cele mai afectate de pandemie sunt proiectele aflate în stadiu de planificare-negociere, unde peste 80% din respondenți spun că clienții preferă amânarea și prudența în privința demarării investițiilor.

Șantierele publice, în lucru la Cluj

În Cluj-Napoca, dar și în zona metropolitană, lucrările la principalele proiecte publice continuă. În Cluj-Napoca se lucrează încă, la intensitate mai redusă, la proiecte precum străzile Regele Ferdinand, Molnar Piuariu – prima stradă smart, lărgirea străzii Bună Ziua, cele patru parkinguri în lucru – 3 în Mănăștur și unul în zona campusului Hașdeu.

Administrația locală nu a anunțat până în acest moment o decizie de sistare a lucrărilor și își corelează hotărârile cu cele luate la nivel național, în contextul stării de urgență. În același timp, respectarea măsurilor dispuse după instituirea stării de urgență sunt de competența altor instituții, potrivit autorităților locale.

Șantiere și în Florești

În cea mai mare comună din România, Florești, continuă lucrările la mai multe proiecte din localitate. Se lucrează la racordări la utilități în zona străzilor Tăuți – Magnoliei – Crizantemelor, iar edilul Horia Șulea a comunicat pe rețelele de socializare că urmează asfaltarea unei porțiuni de 200 de metri pătrați pe strada Teilor.

De luni se vor face plombări și în zona străzilor Valea Gârbăului – Răzoare, în spate la Vivo, potrivit acestuia. Primarul a ținut să ilustreze faptul că în comună se desfășoară și acțiuni de dezinfecție a străzilor și trotuarelor. Nu au fost comunicate nici în acest caz măsuri cu privire la protecția muncitorilor de pe șantiere și a persoanelor care intră în contact cu acestea, spre exemplu în magazine.

Materialul difuzat de EBS Radio

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: