Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Arta misteriosului Banksy ajunge la Cluj, într-o expoziție. Organizator: “E mai important să știm ce gândește decât cine este”

Este vorba de copii ale unora dintre cele mai notorii creații de pe mapamond ale artistului, care semnează sub pseudonimul Banksy. Expoziția reunește 50 de tablouri, fotografii, șabloane 3D, dar și două videoclipuri despre viața, respectiv creația artistului care își ține ascunsă identitatea.

Intitulată The Art of Banksy, expoziția a fost lansată în 2016 și a ajuns deja în metropole europene precum Paris, Roma sau Londra, iar începând de joi, 1 august, va putea fi vizitată și la Cluj.

“E vorba despre lucrări emoționante, bulversante, care poartă în ele un fir roșu, care te conduce inevitabil către această realitate, o realitate limpede și foarte, foarte dureroasă. Mesajele sale și arta sa, adică felul în care se manifestă Banksy sunt o critică continuă la adresa lumii politice, a mișcărilor sociale violente, o critică adusă luptei pentru putere, asupra războiului și mai ales, în multe dintre lucrările sale, asupra consumerismului”, a declarat, pentru EBS Radio, Ioana Barbu, manager de comunicare al evenimentului.

Organizatorii au precizat că lucrările prezente în expoziție sunt copii după lucrările originale și nu “copii după copii”, astfel că sunt “semi-valoroase”. În privința videoclipurilor care vor rula în expoziție, unul dintre ele prezintă povestea unuia dintre cele mai cunoscute tablouri grafice marca Banksy.

“Este un videoclip de aproximativ două minute, realizat de însuși Banksy în care explică, în imagini desentate chiar de el, ce înseamnă celebrul tablou Fetița cu balon. Este o poveste despre copiii din Siria, pe care vă invităm să o urmăriți în liniște și cu mare introspecție“, a precizat Ioana Barbu.

Expoziția itinerantă este organizată de proprietarul brandului “The Art of Banksy”, directorul general al unei firme din Turcia, care a achiziționat tablouri realizate de Banksy de la vedete internaționale.

Ioana Barbu a menționat că expoziția va întreține misterul care plutește în privința identității artistului, dar va dezvălui mai limpede ideile sale.

“Clarifică puțin mesajele lui Banksy, iar în momentul când vom intra în casa Vaida Voevod veți avea impresia unei incursiuni în mintea sa, anume pe pereți vor fi așternute gândurile sale, percepția sa asupra lumii și vă veți bucura de ceeea ce este în mintea lui, fără să știți cine este el fizic. Și asta cred că este cel mai important, mai mult decât să-l cunoaștem în carne și oase, să știm ce gândește”.

Expoziția “The Art of Banksy“ va fi inaugurată miercuri după-amiază în casa Alexandru Vaida Voevod din Piața Ștefan cel Mare nr. 18 și va putea fi vizitată de joi, 1 august, până în 3 noiembrie.Potrivit organizatorilor, intrarea în expoziție se va face contra cost, iar posesorii de brățări de la festivalul Untold vor avea o reducere de 50%.

Despre artistul Banksy se cunoaște că s-a născut în Bristol, în Marea Britanie, dar identitatea sa nu este cunoscută. A devenit celebru încă din anii ’90, datorită artei sale provocatoare, care abordează teme cu conotații politice sau sociale.

 

Ovidiu Cornea

Imagine de la expoziția de la Arcul de Triumf București, sursa foto: Cristian Mitrea

 

X
X
X