Artistul care a gândit trecerile de pietoni 3D: “Nu știu dacă putem vorbi aici de artă, dar cred că ne-au ieșit“

Primele două treceri de pietoni cu marcaj orizontal 3D au fost amenajate, la sfârșitul săptămânii trecute, la Cluj-Napoca. Ambele sunt situate în apropierea Parcului Central din oraș.

Kero Zen, artistul care a realizat, alături de Oku, cele două treceri de pietoni 3D din Cluj, a vorbit despre cât de provocator a fost demersul. “A fost o provocare care a ieșit bine, aveam la început emoții, dacă iese sau nu, dar tehnica, dacă o folosești cum trebuie, nu are cum să nu iasă, este matematică și geometrie. Teoretic, ele sunt făcute ca să dea impresia unor trepte 3D plutitoare, ca să încetinești înaintea trecerii de pietoni. Depinde și cu ce viteză vii…”, a spus Kero pentru EBS Radio.

Artistul a mărturisit că nu a văzut niciodată în realitate o trecere de pietoni 3D, dar s-a documentat în schimb de pe internet. Proiecția efectului tridimensional a calculat-o direct la fața locului.

“Alegi un punct de fugă al perspectivei și toate liniile, axele blocurilor de la trecerea de pietoni converg într-un punct, care e și cel mai bun pentru vizualizarea efectului 3D, care e la câțiva metri, eu l-am pus la 12. Fiind o chestie pur tehnică, e o iluzie optică, arată bine, nu știu dacă poți să o numești chiar artă, în adevăratul sens al cuvântului, e interesant, cred că asta contează mai mult, că e artă sau nu, e mai puțin important”, a spus artistul.

Kero Zen este cunoscut pentru numeroasele proiectele de artă menite să dea viață unor obiective de interes public. “Am primit cu plăcere această propunere și îmi place să mă implic. Am îmbinat utilul cu plăcutul. Avem și ceva interesant, mai deosebit, dar și util”, a adăugat artistul.

Proiectul trecerilor de pietoni cu marcaj orizontal 3D este unul pilot, iar dacă va reuși să îi facă mai atenți pe șoferi, care să le acorde prioritate pietonilor, va fi extins și la alte treceri, a declarat primarul Emil Boc.

Numeroși clujeni, deopotrivă șoferi ori pietoni, văd utilitatea acestei inițiative.

“Într-un oraș aglomerat precum Clujul, este nevoie, pentru că lumea este grăbită, nu prea acordă atenție și așa ceva eu cred că e un demers bun, ar trebui cât mai multe”, a spus o tânără, în trecere prin zonă.

“Atrage atenția, dar dacă o să fie prea multe nu o să mai atragă atenția, sunt suficiente câteva, în locuri mai importante”, o completează un șofer.

“E o chestie foarte faină, am trecut ieri și am văzut că s-a făcut printarea asta 3D și cred că o să aibă efect mare și șoferii o să fie mai atenți”, a spus  un tânăr care tocmai traversa trecerea de pietoni.

“Nu mi-a sărit în ochi de la început, abia acum a treia oară am observat-o. Cea mai importantă rămâne atenția și pentru șoferi și pentru pietoni”, a precizat și un taximetrist.

Duminică seara, muncitorii lucrau de zor, însoțiți de artist, la realizarea celei de-a doua treceri de pietoni, care a fost inaugurată astăzi.

“Sunt de 2 ani la marcaje, mi se pare normal să evoluezi, să ții pasul cu tehnologia, sper să țină mult și să o ținem tot pe trendul ăsta, sper să apară și astfel de treceri. Partea cea mai grea a fost cu marcajul, cu pre-trasarea”, a spus Valentin Șipoșan, angajat al RADP.

Cele două treceri de pietoni cu marcaj orizontal 3D au fost realizate cu ajutorul organizatorilor Festivalului Untold.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Facebook/Emil Boc

 

Ne poți asculta și aici: