Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Asiaticii încep să ia locul angajaților români. Antreprenor: „Sunt dornici să muncească. Pentru ei salariile noastre sunt foarte motivante”

Angajații din Asia se dovedesc a fi cea mai la îndemână soluție pentru criza de personal cu care se confruntă, de câțiva ani deja, angajatorii de la noi.

Astfel, în timp ce românii pleacă să lucreze în occident, antreprenorii români se văd nevoiți să recurgă la angajați din Vietnam sau Sri Lanka.

Potrivit statisticilor, patru din cinci angajatori au dificultăți în a găsi oamenii potriviți pentru posturile pe care le oferă. În aceste condiții, tot mai mulți se orientează spre angajați din țări cu un nivel de trai mai scăzut.

Cerința este mare atât din partea patronilor români, cât și din partea viitorilor angajați pentru care ofertele de la noi sunt atractive. Veniturile obținute aici sunt mult mai mari decât cele pe care le-ar câștiga în țările de origine.

„Foarte mulți au ajuns să nu mai găsească personal și atunci recurg la forță de muncă din afara spațiului comunitar. În același timp, pentru România înseamnă un surplus de venit. Domeniile în care se caută cel mai mult forță de muncă sunt construcții, agricultură, industrie, ospitalitate și chiar și partea de IT. Cei mai mulți muncitori vin din Asia. Sunt dornici să muncească pentru că pentru ei salariile noastre sunt foarte motivante, câștigă chiar de trei ori mai mult decât la ei în țară”, a declarat pentru EBS Radio Vlad Sarca, un antreprenor care face recrutare de personal din întreaga lume.

La această soluție a recurs și o firmă de transport, care activează de aproape 30 de ani pe piață. Astfel, aceasta are angajați care provin tocmai din Sri Lanka.

„În ultima perioadă este tot mai greu să găsești forță de muncă, iar persoanele care se arată interesate și vin la interviu au pretenții foarte mari. Așa că ne-am orientat spre forță de muncă din Asia – mecanici, electricieni, tinichigii. Pe viitor vom dori să mai aducem. Ei sunt foarte harnici, depun efort să se adapteze, nu pierd vremea, sunt exact ce caută fiecare angajator”, a declarat și Ioana Gavriș, repezentanta companiei.

Anul 2020 ar putea fi cel mai bun de până acum pentru recrutări, spun cei care se ocupă de acest lucru. Și în Cluj cererea este tot mai mare, precizează antreprenorul Vlad Sarca.

„Avem clienți care ne solicită în Cluj, atât în construcții, pentru că se construiește foarte mult în Cluj, dar și pe partea de industrie și de ospitalitate. Poate că ați văzut că sunt deja câteva restaurante care au recurs la această soluție”, a spus Vlad Sarca.

Numărul permiselor acordate de stat pentru angajații străini veniți din afara Uniunii Europene a crescut de aproape șase ori în ultimii cinci ani.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

X
X
X