Asociațiile de pacienți cer grăbirea procesului de revenire a spitalelor la activitatea obișnuită

După ce în perioada stării de urgență internările s-au limitat doar la urgențe majore, iar o bună parte a consultațiilor au avut loc telefonic sau în mediul online, spitalele clujene care nu au fost implicate direct în tratarea pacienților cu COVID-19 reiau treptat activitatea obișnuită.

Asociațiile de pacienți cer accelerarea procesului de revenire la o activitate normală a spitalelor și atrag atenția asupra riscurilor pentru pacienții actuali și viitori, dacă acest lucru întârzie. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Cluj are ca membri peste 600 de bolnavi cronici. Reprezentanții organizației solicită creșterea numărului de programări pentru pacienții cu hepatită C în vederea includerii acestora în programul național de tratament fără interferon, vital pentru unii dintre ei. Și pentru alte patologii, accesul la tratament în spital este esențial, subliniază Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România.

„Pentru că au fost cumva sistate tot ce înseamnă analize, mulți pacienți nu au mai fost diagnosticați. Pe orice boală, plecând de la boli cardiovasculare, hepatite. Avem acești pacienți, faptul că ei nu au mai fost diagnosticați este un risc la care s-au supus”, subliniază Radu Gănescu la EBS Radio. El a precizat că programele naționale trebuie făcute accesibile pacienților. Atât celor care sunt deja pacienți și au nevoie de tratament și de servicii medicale, cât și celor care nu sunt pacienți în prezent și au nevoie să fie diagnosticați.

Activitatea în spitale se va relua treptat

După 15 mai, Institutul Regional de Gastroenterologie din Cluj a extins internările și consultațiile din ambulatoriu, însă activitatea obișnuită se va relua treptat, spune managerul Mihai Mleșnițe.

„Activitatea per întreg Institutul, încercăm să o reluăm, cu unele restricții ca să reglementăm distanțarea care e prevăzută în norme. Chemăm inclusiv pacienți în ambulatoriu. Nu lucrăm la capacitatea maximă de dinainte de pandemie, dar pacienții sunt chemați, inclusiv cei cu rețete, cu boli cronice cum este hepatita C. Se cheamă acum pacienți noi care așteptau să intre în programul de tratament”, a explicat Mihai Mleșnițe la EBS Radio. Astfel, activitatea ambulatoriului s-a intensificat după 15 mai, dar chiar și așa funcționează aproximativ la jumătate din capacitate, a menționat managerului spitalului.

A crescut și numărul internărilor

Și în privința internărilor situația s-a modificat după 15 mai: „Dacă până pe 15 lucram doar pe pacienții care veneau prin Urgență, acum sunt și programări care vin, dar la fel, suntem limitați, pentru că trebuie să asigurăm distanța între pacienți în saloane și așa cred că suntem undeva la circa 60% capacitate de lucru”, a spus Mihai Mleșnițe. Institutul are o capacitate totală de internare, pe Secțiile de Chirurgie, Gastroenterologie și ATI, de peste 380 de paturi.

Chiar dacă reprezentanții COPAC spun că le recomandă pacienților să fie prudenți în deplasarea la spital, mai ales în altă localitate, în ceea ce privește adresabilitatea Institutului de Gastroenterologie, unul regional, cel puțin după 15 mai, la unitatea medicală au ajuns în continuare numeroși pacienți și din alte județe. Pe de altă parte, a fost vorba de unele cazuri grave, potrivit managerului spitalului.

Fluxul de pacienți este redus la circa jumătate

Ambulatoriul Clinicii de Diabet a funcționat și în starea de urgență, deși majoritatea bolnavilor de diabet din Cluj au recurs preponderent la consultații telefonice și online. Specialiștii de aici îi îndeamnă pe bolnavi să nu ezite să se programeze pentru consultații directe și chiar internări, dacă situația o cere, spune mediul Gabriela Roman, șef de secție în cadrul spitalului.

„Încă se încearcă puțin temporizarea, sigur, depinde de situație, de la caz la caz. Dacă sunt aspecte care pot să fie rezolvate în ambulatoriu sau prin discuțiile la telefon sau pe mail, atunci sigur că nu o să insistăm foarte mult pentru internare. Față de 30 de consultații pe zi la cele cinci cabinete, până la jumătate se prezintă fizic“, a declarat, pentru EBS Radio, medicul Gabriela Roman.

Specialistul a atras atenția că este important ca pacienții să respecte ora pentru care se programează, pentru a nu aglomera spațiile, mai ales în actualul context.

Strategia Comitetului Județean pentru Situații de urgență este ca spitalele non-COVID din județ să își intensifice activitatea în perioada următoare, cu respectarea unor măsuri specifice de protecție în actualul context.

Ovidiu Cornea

(Foto: Pixabay)

Ne poți asculta și aici: