Atmosfera olimpică, retrăită de o campioană

Prima campioană olimpică din judo-ul românesc, Alina Dumitru, a vorbit la EBS Radio, cu ocazia debutului Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie – 8 august), despre atmosfera specifică unei competiții de asemenea anvergură.

 

“Clar Jocurile Olimpice nu se compară cu nimic, având în vedere că se organizează odată la 4 ani, pentru că reunește sportivi care au reușit să se califice. Dacă la un Campionat European sau Mondial poți participa fără să ai nevoie de a te califica, dacă ai valoare și antrenorul consideră că meriți să mergi la acea competiție, te duce, la Jocurile Olimpice trebuie tu ca și sportiv să te califici. Poate și din punctul ăsta de vedere este clar diferită de alte competiții. Ai ocazia să te întâlnești și cu sportivi din alte sporturi, pe care i-ai văzut la Tv, poate ți-au fost chiar idoli și îi întâlnești de ce nu în satul olimpic. Și noi ne-am întâlnit cu sportivi din tenis, fotbal, Ronaldinho a fost la un moment dat, surorile Williams, poate ne-am întâlnit la masă, dai nas în nas, stai lângă el, sau lângă ea, îți dorești și tu să devii ca ei, un mare sportiv, să te cunoască lumea și poate doar așa obții o medalie olimpică”, ne-a povestit Alina Dumitru.

Entuziasmul marilor sportivi – cu titluri olimpice la discipline însă mai puțin mediatizate, în general – pentru întâlnirea cu performerii mondiali din sporturi precum fotbal sau tenis nu este singulară.  Federația Română de Canotaj a postat pe pagina de Facebook, de exemplu, o fotografie cu Elisabeta Lipă, medaliată cu aur la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice și Mihai Covaliu, campion olimpic în 2000, alături de tenismenul sârb Novak Djokovic, la Tokyo. Elisabeta Lipă este președintele Federației Române de Canotaj, în timp ce Mihai Covaliu conduce Comitetul Olimpic Român.

Titlul olimpic și victoria „de suflet” de la Beijing

În 2008 Alina Dumitru a devenit primul judoka din România medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, reușind să își adjudece titlul la categoria 48 de kilograme. Dincolo de victoria supremă, a trăit și satisfacția victoriei din semifinale în fața legendarei Ryoko Tani, din Japonia, care i-a stat nu o dată în calea altor performanțe, nipona fiind desemnată ulterior cel mai bun judoka din istorie. Pentru Alina a urmat victoria din finală în fața cubanezei Yarnet Bernoy, în doar 80 de secunde, care i-a adus titlul olimpic.

„Beijingul a fost clar peste așteptări, pentru mine meciul cu Ryoko a fost ca o finală”, ne-a mărturisit Alina.  „Poate pentru adversara din finală eram mai ok ca oponentă decât Ryoko, dar s-a înșelat, nu am fost chiar atât de ușor de abordat…”, a spus, cu zâmbetul pe buze, campioana de la Beijing. Medaliată cu argint la următoarea ediție, cea de la Londra din 2012, îi este greu să aleagă cea mai “de suflet” amintire.

Alina Dumitru, după victoria de legendă în fața unei legende, Ryoko Tani, în semifinala Jocurilor Olimpice de la Beijing. Foto / Facebook
Alina Dumitru, după victoria de legendă în fața unei legende, Ryoko Tani, în semifinala Jocurilor Olimpice de la Beijing. Foto / Facebook

„E clar că aurul clar nu se compară cu nimic, dar și Londra pot să zic, pentru că acolo am avut familia aproape, cred că emoțiile au fost mai puternice, veneam după titlul olimpic, campioană olimpică, un fel de favorită să zic, a fost un moment special, că i-am avut pe toți lângă mine și am reușit să și câștig medalie acolo”, a mai istorisit Alina Dumiru.

Alina Dumitru s-a pregătit o bună perioadă la Cluj, sub comanda lui Florin Bercean, coordonatorul lotului olimpic de judo.

A vrut să fie în tribune la Tokyo

Fosta mare sportivă încearcă să își păstreze optimismul cu privire la prestația delegației române la Jocurile de la Tokyo, chiar dacă bilanțul precedentei ediții, de la Rio, cu doar 4 medalii pentru tricolori, nu este neapărat încurajatoare.

Dumitru speră la o medalie chiar și la judo, după unde România este reprezentată de 3 sportivi, între care și Andreea Chițu, triplă medaliată mondială și spune că norocul, un culoar favorabil sau forma de moment joacă rolul lor, în ciuda presiunii cu totul speciale de la o astfel de competiție.

Fosta marea sportivă avea în plan să participe ca spectator la Jocurile de la Tokyo, dar a trebuit să renunțe câtă vreme competiția se va desfășura fără public. Ce spune Alina Dumitru despre ediția aceasta atipică, mai jos:

Familie și judo

Alina Dumitru și-a concentrat atenția în ultimii ani pe familie, este mamă a doi copii, dar nu a renunțat la a-și întreține pasiunea pentru judo. Conduce o asociație care îi poartă numele, chiar dacă a suspendat din cauza pandemiei turneul pe care îl organiza, dar competiția va fi reluată.

De asemenea, fosta sportivă și-a anunțat la începutul anului susținerea pentru George Teșeleanu la alegerile pentru funcția de președinte al Federației de Judo și candidatura sa ca vicepreședinte, alegerile fiind adjudecate în cele din urmă, pentru încă un mandat, de Cosmin Gușă.

Campioana olimpică continuă să pledeze pentru promovarea sportului și a judo-ului în special, fiind implicată în diferite proiecte, fie și prin popularizarea lor.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: