Sunt licențiați în Drept, Inginerie ori Alimentație, unii au chiar ani buni pe piața muncii, dar au decis să devină agenți de Poliție.
În fiecare an, numeroși elevi ai Școlii de Poliție din Cluj provin din rândul unor tineri cu CV-uri de invidiat. La fel stau lucurile și în acest an, printre cei care au început recent cursurile fiind și tineri care ar fi putut să aibă alt drum în viață.
Florin Țică, are 28 de ani și a absolvit în 2014 Facultatea de Autovehicule Rutiere din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”, din Arad. Cu toate acestea, el a decis să îmbrace uniforma de polițist, astfel că din această lună este elev al școlii de Agenți „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.
„Am muncit cinci ani în Automotive, ultimii doi ani ca inginer auto, de fapt inginer proces și mi-a plăcut, a fost bine… doar că am avut niște tangențe cu politica înainte să vin aici… tot timpul mi-am dorit să mă implic în viața publică, iar politica m-a dezamăgit într-un fel. Prin Poliție cred că poți să schimbi mentalitatea oamenilor cu privire la instituțiile publice, care nu sunt văzute deloc bine în momentul de față. Poți face asta prin puterea exemplului propriu. Polițistul trebuie să fie un exemplu pentru toată lumea, trebuie să respecte regulile, să respecte legea, să fie corect, onest, cetățeanul să ia exemplul ăsta bun și o să respecte și el până la urmă regulile”, a povestit tânărul, care are deja un plan de carieră în poliție.
Își dorește să ajungă într-o funcție cu putere de decizie, astfel încât o conduită corectă să se răspândească și „de sus în jos”.
Sabrina Maria Chiș are 23 de ani, este din Maramureș și are chiar două licențe, în Controlul și Expertiza Alimentelor și Drept. Cum a luat decizia de a se reprofila într-un viitor agent de poliție?
„M-am înscris inițial la un master aici în Cluj, dar din păcate nu am fost încântată. De aceea am decis să mă reorientez, mi-a tresărit așa o idee, meseria de polițist implică o comunicare foarte bună cu oamenii, sunt o fire sociabilă, empatică și cred că pot să îmi dezvolt în continuare abilitățile acestea”, a explicat dubla licențiată, cu o vădită lejeritate în exprimare.
Florin Suceavă are 25 de ani și este din județul Mureș. Este licențiat în drept la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, în timp ce Mihai Bâra, care are tot 25 de ani, a coordonat câteva zeci de persoane, într-o companie.
„Am încercat să înțeleg și să iau parte la ce însamnă această muncă în avocatură, dar nu pot să zic că m-am regăsit neapărat. Consider că am un anumit simț al dreptății, iar această școală de poliție mă ajută să mi-l dezvolt”, spune Florin.
„Eu am plecat la 19 ani în Germania, am lucrat într-o fabrică din domeniul auto, după care am revenit. Sunt cunoscător de germană și am lucrat în mai multe multinaționale din Sibiu. La un moment dat am avut în subordine și 60 de persoane, câștigam bine, dar parcă lipsea ceva. Ce lipsea era dorința mea de a deveni polițist”, a măsrturisit și Mihai Bâra, elev al Școlii de Poliție din Cluj.
Izabela Militaru este o tânără de 20 de ani, studentă în anul doi la Drept în Târgu-Jiu, orașul natal. Ea a practicat mai bine de 10 ani gimnastica la Centrul de la Deva.
„Am urmat liceul Economic, la Contibalitatea, iar visul de a deveni polișțistă era unul din copilărie. Cred că prima dragoste a fost față de uniformă, fiind copil, iar crescând părinții m-au susținut și așa am ajuns aici”, spune Izabela.
Andrei Petricea are 20 de ani și este din județul Sălaj. La vârsta lui are un background impresionant în voluntariat pentru copiii din medii defavorizate, activitate pe care a practicat-o intens ca licean în Baia-Mare. Este și el unul din noii elevi ai școlii.
Fără să fie cerute la admitere, studiile absolvite sau experiența în muncă le pot aduce un avantaj tinerilor care aleg o carieră în Poliție.
„Au material de lideri mulți dintre ei, majoritatea șefilor de clasă provin din rândul celor cu experiență mai bogată decât a tinerilor absolvenți de liceu. Sunt foarte buni organizatori, se implică în multe activități, pe lângă cele didactice, curriculare și mulți sunt, la rândul lor, formatori pentru colegii lor mai tineri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Școlii de Poliție din Cluj, Alice Popa.
Peste 160 de tineri au început în luna februarie cursurile Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca, peste 900 de persoane fiind înscrise inițial la admitere.
Ovidiu Cornea
Sursa foto: Școala de Poliție Septimiu Mureșan