Au contestat și au câștigat. A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al drumului care leagă Clujul de autostradă

A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al legăturii dintre Autostrada A3 și DN1, pe la Martinești. Studiul și proiectul tehnic trebuie finalizate în termen de 9 luni, după care va fi lansată licitația de proiectare și execuție efectivă a lucrărilor.

Contractul a fost câștigat de o firmă din Cluj, Explan SRL, care a contestat procedura inițială de licitație, adjudecată, în primă fază, de o companie din București. Oferta câștigătoare a fost astfel reanalizată, conform deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, iar câștigătoare a fost declarată oferta firmei din Cluj, în asociere cu mai multe companii, inclusiv una din China și mai multe instituții.

Licitația a fost organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj. Reprezentanții instituției au confirmat semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic al drumului expres și au precizat că valoarea contractului este de 2,7 milioane de lei, fără TVA,  durata de realizare a documentației fiind de 9 luni.

Traficul greu dinspre Baciu și Bulevardul Muncii va fi scos din oraș

Realizarea proiectului va aduce mai multe beneficii municipiului Cluj-Napoca, a spus primarul Emil Boc, care a făcut astăzi anunțul cu privire la semnarea contractului.

„Va avea un impact decisiv, această conectare a Clujului cu autostrada, pe mai multe componente: tot traficul greu care astăzi vine din Baciu și pe Bulevardul Muncii, pentru a merge la Bistrița sau la Baia-Mare nu va mai trece nici prin Cluj-Napoca, nici pe bulevardul Muncii, pentru că va avea calea directă,  de pe autostradă și, intrând direct pe centura Vâlcele-Apahida, să-și continue drumul. De asemenea, nu va mai trebui să mergem până în Gilău să ne urcăm pe autostradă, vom putea merge pe drumul Cluj-Turda, după care mergem pe autostradă și ne continuăm drumul. Asta înseamnă o descongestionare reală a traficului pe ceea ce înseamnă ruta Gilău – Cluj-Napoca. Ca să nu mai vorbim de municipiul Turda, care va scăpa de tot traficul greu care astăzi practic îl ‘sugrumă’ și îl pune la grea încercare”, a spus primarul Emil Boc.

Edilul a precizat că potrivit specialiștilor, legătura DN1 cu Autostrada A3 ar urma să treacă pe la Mărtinești, dar traseul exact va fi stabilit prin studiul de fezabilitate.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: