AUDIO | 1 Decembrie, „ediție” de pandemie, cu câteva zeci de persoane și mini-defilare în centrul Clujului

Ceremonia din acest an de 1 Decembrie a fost organizată la Cluj în condiții speciale, fără public. Festivitățile au fost mutate în Piața Mihai Viteazul, iar parada militară obișnuită a fest redusă la o scurtă defilare a militarilor de la Divizia a 4-a „Gemina”.

Deși accesul publicului a fost restricționat, au fost totuși curioși care au ținut să privească, fie și de la distanță, manifestările.

Câteva zeci de persoane, spectatori la ceremonii

Lipsită de fastul obișnuit, ceremonia de 1 Decembrie s-a rezumat la acordarea onorului militar, intonarea imnului național și depunerea de coroane de flori la statuia voievodului Mihai Viteazul. Evenimentul a fost pregătit fără accesul publicului, dar câteva zeci de persoane, inclusiv părinți cu copii, au ținut totuși să asiste, de pe margine, la manifestări. Ce au spus câțiva dintre aceștia, puteți asculta mai jos:

„Eroii din fiecare zi”

Dincolo de valoarea ei simbolică, ziua de 1 Decembrie are și o semnificație diferită în acest an, din cazua pandemiei, a spus primarul Emil Boc. Dacă românii respectă măsurile de reducere a răspândirii noului coronavirus, și șansele de sărbătorire în condiții normale a unor evenimente cresc, a ținut să sublinieze edilul.

„Astăzi și noi avem nevoie să fim la fel de puternici cum au fost înaintașii noștri acum 100 de ani. Cineva spunea că democrația are nevoie de eroi obișnuiți în fiecare zi pentru a supraviețui. Da, și noi avem acum nevoie de eroi obișnuiți în fiecare zi pentru a învinge definitiv pandemia. Înseamnă a respecta aceste reguli elementare pe care ni le spun specialiștii, igienă, distanțare fizică și purtarea măștii. Așa ajutăm pe cei care sunt în linia 1, cei din spitale, cărora le aducem aste omagii și un prinos de recunoștință, pentru că ei sunt astăzi armata care ne apără în fața acestui inamic invizibil care este Covid-19″, a spus Emil Boc, în discursul său.

De altfel, doar prefectul Mircea Abrudean, care a citit mesajul premierului Ludovic Orban și primarul Clujului au ținut discursuri în cadrul ceremoniei din Piața Mihai Viteazul, prefațată de o slujbă religioasă, Te Deum, organizată la Catedrala Mitropolitană din Piața Avram Iancu. De altfel, reprezentanții cultelor ortodox și greco-catolic au fost prezenți și la manifestarea din Piață, la fel ca alte oficialități locale și județene.

Iluminat festiv, de astăzi la Cluj

Focul de artificii de 1 Decembrie, nu va mai fi organizat la Cluj în acest an. În schimb, iluminatul festiv din oraș va fi pornit în această seară, atât în centru, unde a fost împodobit și bradul de Crăciun, cât și în alte peste 30 de zone din cartiere.

Ascultați materialul difuzat la EBS Radio, mai jos:

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: