AUDIO | 2.000 de copii din România nu vor fi adoptați anul acesta

Liviu Mihăileanu, președintele Alianței „România fără orfani”, a vorbit la EBS Radio despre copiii care intră în sistemul de protecție și faptul că nu mai este atât de complicat să le oferim o familie orfanilor.

„1.000 de copii vor fi adoptați anul acesta, dar ne plânge inima pentru ceilalți 2.000 de copii care nu vor fi adoptați”, spune Liviu Mihăileanu, președintele Alianței „România fără orfani”.

La doar o zi după ce ne bucurăm alături de copii, în data de 2 iunie se serbează o altfel de zi. E Ziua Adopției.

În fiecare an, în jur de 10.000 de copii intră în sistemul de protecție din România și, din păcate, pentru 6.000 dintre ei nu mai este posibilă reintegrarea. Cauzele care îi aduc pe acești copii în grija statului sunt foarte multe, iar sărăcia este, încă, unul dintre ele.

În România, sunt peste 50.000 de copii în sistemul de protecție. Chiar dacă legislația s-a modificat în timp și un proces de adopție nu mai este foarte complicat, probleme încă există.

„Este o problemă a sistemului. Avem 50.000 de copii în sistemul de protecție, iar dintre aceștia doar 3.000 au fost declarați adoptabili, ceea ce înseamnă că sunt foarte mulți copii care sunt, oarecum, blocați în sistem. Banca Mondială estimează că un copil rămâne în sistem cam 7 ani și jumătate în România, ceea ce este infinit de mult pentru viața unui copil”, spune Liviu Mihăileanu.

În continuare, părinții biologici primesc șansa de reabilitare pentru că se dorește reintegrarea copiilor în propria familie.

„Sistemul acesta de a acorda toate șansele părinților biologici este bun. Ceea ce este greșit este că e lăsat pentru o perioadă foarte lungă de timp. Deși legea prevede termene de 6 luni, respectiv 12 luni pentru această șansă de reabilitare, după care copilul ar trebui să meargă spre declararea adoptabilității, din păcate punerea în practică ne arată că nu sunt repectate aceste prevederi legale”, a arătat președintele Alianței „România fără orfani”.

Despre procesul de adopție și cum puteți ajuta, chiar în cazul în care nu doriți să luați un copil din sistem aflați din interviul pe care Liviu Mihăileanu i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: