AUDIO | Dr. Adela Golea: „Trebuie să luăm măsuri de protecție ORIUNDE ne întâlnim cu o persoană!”

În contextul creșterii incidenței cazurilor de COVID în județul Cluj și în Cluj-Napoca, Dr. Adela Golea, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj, atrage atenția că este de datoria fiecăruia dintre noi să oprească lanțul de transmitere a răspândirii COVID-19.

 

Noile măsuri de impunere a purtării măștii în apropierea școlilor sau de a limita accesul în interiorul restaurantelor, acolo unde este cazul, vor opri o parte din transmiterea virusului în locurile aglomerate, dar, insistă Adela Golea, trebuie să fim vigilenți în orice moment, și dacă mergem în vizită la țară într-un loc izolat și dacă ne întâlnim cu oameni pe care îi cunoaștem. „Trebuie să insistăm și să înțelegem că a ne proteja pe noi înseamnă a îi proteja pe ceilalți,” spune medicul clujean.

„Trebuie să păstrăm tot timpul măsurile de protecție!”

„Odată ce avem transmitere comunitară se întâmplă peste tot! Oricine poate prelua, oricine poate fi vector de transmitere a virusului”. Directorul medical al Spitalului de Urgență din Cluj atrage atenția că respectarea permanentă a măsurilor de protecție este cu atât mai firească și necesară cu cât „nu toți cei care trec prin această infecție se imunizează. Nu toți dezvoltă anticorpi, nu toată lumea are imunitatea, boala se face a doua, a treia dată. Trebuie să păstrăm tot timpul măsurile de protecție! Chiar dacă am făcut boala, poate fi alta tulpină, putem face din nou!”

Adela Golea precizează că respectarea regulilor de igienă de bază (spălatul mâinior, purtarea măștii) poate face diferența dintre sănătate și boală și spune că schimbarea stilului de viață ne poate ajuta și aceasta. O alimentație echilibrată, odihnă, măsuri adecvate de igienă, aerisirea frecventă a încăperilor, echilibrarea muncii cu perioade de liniște și odihnă, mai ales odihnă nocturnă, sunt printre lucrurile simple pe care le putem face pentru a ne proteja sănătatea.

Ascultați aici interviul acordat lui Tiberiu Crișan de doctorul Adela Golea:

 

(Foto: Captură video, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj)

Ne poți asculta și aici: