AUDIO | Alexandru Coman, epidemiolog: „Trebuie să scoatem capul din nisip și să mergem mai departe”

Medicul epidemiolog Alexandru Coman a vorbit la EBS Radio despre faptul că, după ridicarea restricțiilor, responsabilitatea de a ține pandemia de Covid-19 sub control ne revine nouă, tuturor.

Epidemiologul Alexandru Coman, care este și vicepreședinte al Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor spune că, în final, toți va trebui să trecem prin boala numită Covid-19 și că măsurile de distanțare socială impuse de iminența pandemiei au dat rezultate.

El a subliniat că rolul acestor măsuri a fost să aplatizeze curba epidemică, ceea ce pare că se întâmplă în România.

„În final tot atât de mulți bolnavi vom avea, ca și în situația în care nu aveam măsuri de distanțare socială, doar că îi gestionăm pe o perioadă mai lungă de timp. E ca și cum ați plăti un credit tot deodată sau îl pătiți în rate lunare timp de 30 de ani. Casa tot atâta costă… E încurajator pentru că sistemul de sănătate reușește să gestioneze situația. Oriunde, dacă se îmbolnăvește 10% din populație, acest lucru nu poate să fie gestionat în niciun sistem de sănătate din lume. Și mă refer la acel mic procent care ajunge să aibă nevoie de îngrijiri înalt costisitoare și înalt performante, de tip terapie intensivă. Dacă avm 50 de pacienți de terapie intensivă îi gestionăm, dacă avem 200 nu putem”, explică medicul Alexandru Coman.

Odată cu relaxarea măsurilor impuse până acum, epidemiologul se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. De aceea, spune el, e nevoie să nu se renunțe la măsurile de distanțare sociale. Dar epidemiolog fiind, el vede lucrurile la nivel de populație și nu la nivel de individ.

„Aș insista pe gestionarea riscului la nivelul întregii populații pentru că avem modalități diferite de a percepe riscul. Noi nu percepem riscul de accident de circulație, deși este, probabil, mai mare decât riscul de a muri de boală infecțioasă în momentul acesta. Nu percepem riscul de deces la copiii nevaccinați impotriva rujeolei…Cred că ce ar trebui să facem la nivel populațional este să gestionăm cazurile grave și aceste luni de izolare au câștigat timp pentru sistemul de sănătate, să se poată organiza…Iar un alt aspect este că trebuie să ne gândim la o modalitate de reducere a anxietății la nivelul întregii populații și de a încerca să ne preocupe lucruile pe care noi le putem controla”, spune epidemiologul.

Iar acestea sunt „libertatea” de a ne spăla pe mâini, de a nu merge într-o comunitate cu focare de boală, una pe care personalul medical, pompierii, șoferii, vânzătorii sau alte categorii nu o au.

„Lucrurile astea trebuie să ne preocupe. Să port mască în spațiile închise, să mă spăl pe mâini, să fiu atent unde mă duc și cu cine mă întâlnesc și să limitez la maxim contactele, evaluându-mi riscul individual. Astea sunt lucruri pe care fiecare le poate face și care pâna acum au fost reglementate prin ordonanța militară. Va trebui să continuăm să fim prudenți, responsabilitatea ne revine nouă, nu mai este doar apanajul statului”, spune Alexandru Coman.

Virusul nu va dispărea curând, dar vom scăpa, spune medicul. Oamenii nu au murit toți de gripă spaniolă sau de ciuma. Dar nu putem să închidem complet societatea, deci trebuie să mergem mai departe.

„Panica este disproporționată față de riscul real. Acesta există și fiecare om care moare e o pierdere mare. Dar rațional, ca să putem funcționa mai departe, trebuie să ne preocupe acele lucruri pe care le putem controla…Viața trebuie să reintre într-un normal, pe care probabil trebuie să îl redefinim, dar trebuie să scotem capul din nisip și să mergem mai departe”, spune epidemiologul.

Ascultați aici interviul integral pe care epidemiologul Alexandru Coman i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Sursa foto: Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor