AUDIO | Analist, despre votul din Cluj-Napoca: „Online-ul nu a venit să aducă valoare adăugată unora sau altora”

Sociologul Ioan Hosu a comentat pentru EBS Radio alegerile locale desfășurate duminică la Cluj-Napoca și în județ. El a vorbit despre încercările de mobilizare a electoratului în mediul online și prezența efectivă la urne, dar și ce a contat mai mult pentru alegători, în opinia sa.

La nivel de Cluj s-a constatat o ușoară creștere a prezenței tinerilor la urne, chiar dacă și aici cei mai mulți dintre votanți au fost cei cu vârste între 45-64 de ani, spune sociologul clujean Ioan Hosu. Profesor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din UBB, acesta a vorbit într-un scurt interviu despre votul din municipiul Cluj-Napoca și ce a contat cel mai mult, în opinia sa, pentru alegători. â

„Cred că activismul din online pe care l-am supralicitat – credeam că va produce schimbări semnificative în structura de vot a electoratului – am observat că nu a reușit să ducă la întărirea unor formațiuni politice care au apărut mai recent pe scena politică, și aici mă refer la USR. Cred că offline-ul și memoria de scurtă durată a contat mai mult în decizia de vot decât ceea ce tehnologiile noi de comunicare ar fi trebuit să le ofere candidaților”, a spus la EBS Radio Ioan Hosu. El consideră că mobilizarea mai puternică a tinerilor la vot s-ar putea produce în momentul în care se va introduce și votul online.

Sociologul a vorbit și despre rezultatul alegerilor la Cluj-Napoca, unde rezultatele parțiale arată că Emil Boc a întrunit aproape 75% din opțiunile de vot, restul contracandidaților obținând sub 10 procente fiecare.

„În Cluj, contextul generat de actuala administrație locală face destul de greu să schimbi percepția publică. Sunt câteva elemente care răspund așteptărilor electoratului clujean. Chiar dacă în Cluj costul vieții este destul de ridicat, există uneori elemente de calitate a vieții pe care le apreciază oamenii”, a mai spus Ioan Hosu.

Care sunt câteva lucruri care contează mai mult pentru alegători decât nemulțumirile pe care le au, ascultați în mini-interviul de mai jos:

 

Ovidiu Cornea

 

Un interviu mai amplu cu sociologul Ion Hosu acordat pentru emisiunea WakeUp Cluj cu Tiberiu Crișan, puteți asculta mai jos.

 

Sursa foto: Autoritatea Electorală Permanentă

 

 

Ne poți asculta și aici: