AUDIO | Anca Axente, psiholog: „Mă ajută dacă planific ziua de azi, pentru că este singurul lucru cert”

Psihologul Anca Axente a vorbit la EBS Radio despre îngrijorare, dar mai ales despre cum să o reducem.

Mă îngrijorez, deci exist. Incertitudinea este un motiv de îngrijorare, iar timpurile pe care le trăim ne pot face ca acum să o simțim mult mai intens.

„Incertitudinea a existat dintotdeauna, nu s-a inventat acum…Dar ne-am antrenat în situațiile de viață de până acum să interpretăm incertitudinea ca fiind bună sau rea. Cum o vedem, fie ca pe un pericol și ne produce stres, fie ca pe o oportunitate și ne acivează, ne ajută să facem planuri”, spune Anca Axente.

Dar cum facem față grijilor din aceste zile, pentru că avem multe, de la teama de a nu contacta virusul până la pierderea locului de muncă.

„Când nu poți să faci nimic, când ai prea multă nesiguranță trebuie să creezi intenționalitate în mijlocul certitudinii, și sunt anumite modalități foarte concrete prin care transformi ceva care este confuzionant, care este de speriat, în ceva ce poți să faci astăzi. Atunci când vrei să creezi intenționalitate, trebuie să te gândești la atenția ta. Cărui lucru îi acorzi atenție acuma, în acest moment. Nu poți controla foarte mult nici ce faci peste o oră, dar în acest moment poți să controlezi ce motive îi dai atenției tale, pentru că anumite lucruri pot fi controlate în prezent. Pot să fie lucruri care țin de protecția împotriva bolii sau de planificarea perofesionaă, dar poți să-ți soliciți atenția cu alte activități sub formă de joc, învățare, muncă, creație”, a mai spus Anca Axente.

Aflați mai multe din interviul pe care Anca Axente i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

Ne poți asculta și aici: