AUDIO | Andras Visky: „Mi-a lipsit cel mai mult teatrul live. Nu are nicio altă variantă!”

Teatrul Maghiar din Cluj și-a reluat spectacolele live, cu mai multe reprezentații pe o scenă amenajată pe malul Someșului, în curtea instituției. Dramaturgul Andras Visky, directorul adjunct al Teatrului, a vorbit pentru EBS Radio despre cât de necesar este aceste lucru și despre spectacolele online difuzate în pandemie, dar și despre ce i-a lipsit cel mai mult în această perioadă.

„Teatrul exprimă percepția live a vieții pe care o trăim!”

„Teatrul live, sigur. Nu are nicio altă variantă. Am vorbit cu foarte mulți specialiști, am dat și multe interviuri cu privire la așteptările mele referitoare la schimbarea la față a teatrului în perioada care vine. Va fi o schimbare la față, fără doar și poate, dar teatrul întotdeauna a fost expresia percepției sociale, politice, existențiale a omului și cum aceasta este definiția teatrului, pentru mine cel puțin, această percepția live a vieții pe care o trăim, sunt sigur că va găsi modalități de expresie ca să își continue acest rol în viața socială, în viața culturală”, a spus Andras Visky pentru EBS Radio.

Ascultă ce spune dramaturgul despre asemănarea dintre tatru și pandemie:

Teatrul Maghiar a difuzat în pandemie, la fel ca toate celelalte instituții, numeroase spectacole online, care au făcut un rezumat al activității instituției de mai bine de 25 de ani, de când, de altfel, la conducerea artistică se află tandemul Gabor Tompa, director – Andras Visky, director adjunct. Unele reprezentații au avut și 2.000 de vizualizări, potritiv lui Andras Visky, ceea ce poate fi considerat un succes.

„Dacă ne gândim la un spectacol în regim studio, asta ar însemna aproximativ 20 de spectacole cu casa închisă. Eu nu aș vorbi doar de pierderile acestei carantine, ci și de câștiguri. În momentul în care o instituție de cultură se oprește, se gândește mai mult, reflectă mai mult asupra a ceea ce a realizat în ultimii 5, 10, 20, 25 de ani sau chiar mai mult în cazul nostru, această oprire și această auto-reflexie poate să fie chiar importantă și benefică”, a siubliniat dramaturgul.

Spectacole pe scenă în aer liber

Teatrul Maghiar a decis să reia spectacole pe scenă de la finalul acestei luni, astăzi fiind programat spectacolul Homemade, iar în 28 și 29 iunie spectacolul „Concord floral„.

Reprezentațiile adaptate la o scenă în aer liber de pe malul Someșului vor continua și la început de iulie.

Ascultă ce spune Andras Visky despre  aceste spectacole

Mai jos un fragment mai amplu din discuția purtată de Andras Visky cu Ovidiu Cornea pe tema teatrului în pandemie:

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: